Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) din cadrul Judecătoriei Oradea, convocată legal, a luat în discuţie pe 31 mai şi 4 iunie, starea justiţiei prin prisma deciziilor clasei politice adoptate ulterior suspendării protestului magistraţilor din toamna trecută.
„S-a constatat că revendicările magistraţilor din cursul anului trecut, când a fost declanşat cel mai important protest din istoria justiţiei române, nu au fost satisfăcute şi politicul ameninţă cu afectarea în continuare a statutului magistraţilor. În plus, prin măsurile intenţionate, de reducere a salariilor şi a pensiilor cetăţenilor, sunt afectate statul de drept şi însăşi democraţia şi aşa fragilă în România, invocarea art 53 din Constituţia ţării fiind inacceptabilă”, transmite preşedintele AGJ din cadrul Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ.
Drept urmare, judecătorii orădeni au formulat vineri o cerere către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi sesizată Curtea Constituţională cu privire la pachetul de acte normative propus de Guvern şi a fost mandat Consiliul Superior al Magistraturii pentru a reprezenta magistraţii în orice negocieri cu puterile politice în vederea conservării şi întăririi statutului magistraţilor. De asemenea, s-a adresat o solicitare Parlamentului de a nu fi adoptat pachetul de acte normative propus de Guvern.
Doar cu acord naţional
„Totodată, s-a decis ca în situaţia înrăutăţirii stării actuale de lucruri să se reia protestul suspendat în toamna anului 2009, prin amânarea tuturor cauzelor aflate pe rol, la o dată ce va fi convenită de majoritatea instanţelor din ţară”, mai arată CristiDănileţ, care este şi vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!