Dar şi acela de a nu uita paginile scrise cu sângele victimele comunismului din România. Pentru a nu permite ca aşa ceva să se mai întâmple, niciodată. Organizatorii evenimentului în cadrul căruia a fost lansată cartea „Amintiri de groază din infernul pământean. Posibil scenariu de film 1951-1952” au fost Asociaţia Fostilor Deţinuţi Politici din România Filiala Bihor şi Asociaţia Cei 40 de Mucenici, conduse de Lucian Silaghi şi Cristina Puşcaş. Ea :singura ziaristă din Bihor posesoare a unui doctorat în istorie. El: simbol al luptei studenţeşti împotriva comunismului de la Braşov -decembrie 1987, azi şeful Culturii bihorene, un om pe cât de valoros pe atât de modest.
Momente cu mare încărcătură emoţională în sala festivă a Primăriei Oradea. Acolo, doi oameni cu totul speciali- dacă special are grad de comparaţie- jurnalista Cristina Puşcaş şi directorul Direcţiei pentru Cultură Lucian Silaghi au prilejuit întâlnirea tinerilor elevi cu simboluri ale rezistenţei împotriva comunismului. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea cărţii „Amintiri de groază din infernul pământean -posibil scenariu de film 1951-1952”, volum care a apărut sub coordonarea directă a doctorului Cristina Puşcaş, vicepreşedinte a Asociaţiei „Cei 40 de mucenici”, care împreună cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Bihor au organizat evenimentul. Că versurile semnate de Petru Şereş vor vedea lumina tiparului a fost una dintre promisiunile cercetătorului Cristina Puşcaş, onorată ieri de doctorul în istorie. „Sunt foarte puţini aceia dintre noi care în aceste zile «fierbinţi» îşi mai amintesc de tragedia anilor 1952-1963, când sute de mii de oameni au fost rupţi de la rosturile lor fireşti şi obligaţi să înfrunte teroarea închisorilor şi a lagărelor de muncă forţată. Amintirile de groază din această perioadă revin însă mereu în sufletele şi visele chinuite ale celor care au trăit aceste tragedii şi care au supravieţuit, împotriva unor previziuni de genul celor rostite de comandantul lagărului de la capul Midia-Năvodari, căpitanul-călău Borcea, care, în anul 1952, adresându-se unui lot de tineri a spus: «Aici nu-i colonie de reeducare şi nici pension de domnişoare. Aici este lagăr de exterminare şi ecluza-i pentru voi groapa cu lei. În cimitir la năvădari sunt 5000 de locuri libere, aşa că fiecare din voi poate să moară de câte cinci ori, fără a beneficia de sicrie din scânduri de brad»”, a scris în 1990 Petru Şereş.
Întâlniri cu umilinţa
„Am fost obligat să am dese întâlniri cu umilinţa de fiecare zi şi chiar cu moartea în aceşti ani grei ce s-au hrănit cu carne, sânge şi lacrimi. Vecinătatea cu spaima permanentă de care am avut parte în această lungă noapte mi-a schilodit şi jefuit trupul de orice bucurie, întunecându-mi ochii şi sufletul… Doar sufletul a mai rămas leagănul speranţei şi-n inimă o senină resemnare”, a notat Petru Şereş. Inspirat de faptul că în sală au fost prezenţi elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu”, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi totodată a Asociaţiei „Cei 40 de mucenici”, Lucian Silaghi, a ţinut să sublinieze faptul că „ne-am întâlnit aici nu doar pentru a evoca istoria, ci şi pentru a oferi modele”. Prezentă la eveniment, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, descendentă a unui bunic care a cunoscut opresiunea comunistă a spus că „ceea ce se întâmplă aici este menit să ne determine să nu permitem să se mai întâmple asta niciodată”. În acelaşi context a vorbit şi deputatul Florica Cherecheş, care a avut o declaraţie politică în parlament în memoria victimelor comunismului şi care a propus ca împreună cu supravieţuitorii acelor momente să meragă în şcoli pentru a face cunoscută istoria elevilor prin viu grai. Pentru atitudinea şi curajul lor, fostele victime ale comunismului au primit câte o diplomă din partea celor două asociaţii. Un moment extrem de emoţionant a fost cel în care învăţătorul Mircea Pârvu a încercat să recite din Radu Gyr, însă din cauza versurilor care i-au răscolit amintirile s-a chircit de durere. Mircea Pârvu a fost condamnat la 16 ani de temniţă grea, a fost membru al Organizaţiei Stânca de granit şi preşedinte al tineretului Naţional -ţărănist -plasa Şimleul Silvaniei. Surpriza oferită invitaţilor la eveniment a fost un grup de copii de la Oltea Doamna care a făcut ca cei prezenţi să intre în atmosfera „Sărbătorii de Crăciun- sărbătoarea promisiunilor”, aşa cum spunea Lucian Silaghi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!