„Sunt împotriva automedicaţiei, bolnavul trebuie văzut de medicul de familie şi dacă acesta consideră necesar, îi recomandă consult de specialitate la ORL”, spune dr. Ioan Mateaş, medic O.R.L. (la Spitalul Militar, în prezent la Spitalul Pelican), referitor la persoanele, îndeosebi copiii cu „roşu în gât” sau amigdale inflamate.
Medicul explică faptul că multe infecţii sunt virale şi se rezolvă cu izolare şi tratament de regulă simptomatic (antiinflamatoare – nurofen paracetamol – antitusive, antitermice, antialgice, vasoconstrictoare pentru perioadă scurtă de timp) şi cu regim alimentar bogat în lichide.
Specialistul atenţionează că antibioticele nu vindecă infecţiile virale, nici nu le previn şi că la copii, acestea pot fi recidivante. Totuşi, bolnavii cu infecţii virale trebuie urmăriţi de medic pentru că o infecţie virală poate pregăti terenul uneia bacteriene şi atunci se impune tratament cu antibiotic.
„Bolile virale nu pun probleme, vin şi trec (deşi copilul are febră, nu mănâncă bine, doarme mai mult, iar familia e impacientată), dar infecţiile bacteriene (ca amigdalitele streptococice) pot duce ulterior la boli poststreptococice (suferinţe cardiace, renale, articulare etc). La fel, spune medicul, nu contează de regulă volumul amigdalelor (cu excepţia copiilor foarte mici cu amigdale ce se unesc spre linia mediană) ci frecvenţa infecţiilor.
Infecţii bacteriene
Şi infecţiile bacteriene pot fi recidivante, spune medicul, care subliniază că de la trei infecţii amigdaliene acute în decurs de 12 luni (amigdalitele purulente trebuie tratate şi apoi se pune problema operaţiei) completate uneori cu suferinţe auriculare sau infecţii respiratorii respiratorii mai joase impun internarea bolnavului în spital. Amigadalitele purulente trebuie tratate întâi şi apoi se pune problema intervenţiei chirurgicale, dar numai după vârsta de peste trei ani.
Adenoidectomiile (intervenţii chirurgicale care constau în excizia vegetaţiilor adenoide la pacienţii cu dificultăţi de respiraţie pe nas sau otită exudativă) se fac indiferent de vârstă, mai ales când afectează şi auricularul, iar familia observă că micuţul răspunde mai greu la chemarea mamei, că nu aude bine. În astfel de cazuri poate fi vorba de o otită seroasă, foarte frecventă la copii, care necesită de regulă tratament medicamentos timp de circa zece zile. Dacă simptomatologia persistă, se impune operaţia: „Sunt intervenţii frecvente care nu pun probleme mari, iar operaţia previne sechele ulterioare – scăderea de auz permanentă etc”.
Cu radiofrecvenţă
Intervenţiile pe care le efectuează medicul durează între 10 – 30 de minute, în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale, iar bolnavul are dureri postoperatorii mai mici şi se vindecă mai repede.
Tehnica de radiofrecvenţă pe care o foloseşte dr. Mateaş de ceva vreme, la operaţiile diverse de tip O.R.L. (inclusiv pentru tumori cervicale) e unică în Bihor şi oferă siguranţă operatorie, hemoragie intraoperatorie minimă şi fără complicaţii. „De când lucrez cu această aparatură postoperatoriu nu am mai avut niciodată nicio complicaţie”, spune medicul, care subliniază că în timpul operaţiei, prin radiofrecvenţă sunt protejate ţesuturile din jurul amigdalelor, riscurile din timpul operaţiei sunt aproape nule, iar bolnavul necesită internare doar o zi sau două.
Tehnica se aplică şi adulţilor sau vârstnicilor cu tumori amigdaliene, la copii cu antecedente reumatism poliarticular acut etc.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!