Prima a fost poezia, a treia ediţie a Festivalului Folk Pro Lirica Oradea debutând sâmbătă cu lansarea a patru cărţi şi a unui album de textier. Înscria în seria manifestărilor dedicate „Anului Cărții“, evenimentul organizat sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea a început cu prezentarea celor trei volume din Antologia de sonete care poartă semnătura poetei Mihaela Dindelegan.
Despre volumele de sonete a vorbit Mioriţa Săteanu, prietenă apropiată a poetei. „Nu încerc să dezleg misterele cu care sunt înzestraţi oamenii. Dar vreau să subliniez faptul că există oameni care au vocaţie, există oameni înzestraţi cu harul de a meşteşugi cuvintele pentru a le pune în fraze, strofe, versuri, care ard cu flăcări care mistuie sufletul şi vâlvătaia lor crescândă ajunge până la cer pentru a fi oferite ca dar celui care a sădit şi a plămădit în inima autoarei odragoste mare şi cugetare adâncă pentru Dumnezeu”, spune Mioriţa Săteanu.
Decana de vârstă a evenimentului a punctat faptul că poeta s-a lăsat captivată de rigurozitatea formei sonetului. Antologia de sonete, în primele volume cuprinde un număr de peste 3000 de sonete „izvorâte din prea plinul sentiment, cu imaginarele adevăruri sau incertitudini, cu tulburătoarele realităţi şi alteori ficţiuni ale dureroaselor neîmpliniri”.
Cel de-al treilea volum al antologiei a fost publicat în urmă cu câteva zile, în conținutul său aflându-se peste 1.500 de sonete noi. Mihaela Dindelegan l-a prezentat pe Biro Patrick-Joshua ca fiind o tânără speranţă a scrisului bihorean. De altfel, Patrick-Joshua Biro, care a absolvit anul acesta Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea, este câştigătorul de anul trecut al Trofeul Festivalului-concurs de creaţie literară „Străbunii”, destinat liceenilor din judeţul Bihor şi organizat de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea.
Tânărul absolvent a vorbit tot despre Antologia de sonete. „Aşa cum s-ar puta să ştim deja, lumea contemporană se află sub semnul inautenticităţii. Ne aflăm într-un război permanent între imagine, între formă şi cuvânt, esenţă. Sonetul este de fapt rigurozitatea formei, cu alte cuvinte disciplina artei autentice. Şi exact acesta este lucrul pe care doamna Dindelegan doreşte să ni-l ofere prin cele trei volume de sonete”, a punctat Biro Patrick-Joshua, referindu-se apoi la fiecare volum în parte.
Mihaela Dindelegan a dorit să mulţumească celui care a stat oarecum în spatele celor trei volume, Florian Chelu-Madeva. În vara anului 2015 i-a spus „Cine nu scrie sonet nu e poet”, aşa că a dorit să încerce. La început versurile au fost stângace, dar Florian Chelu-Madeva a ajutat-o lucrând cu poeta la arta formei poetice – sonetul.
Muzică şi vers
De la Ştei, a fost invitată să îşi lanseze cel de al doilea volum de poezie, „Nespus de tânără”, profesoara de limba română Carmen Ifrim-Săsărman, sora cunoscutului folkist Florin Săsărman. Sunt 40 de poezii pentru 40 de ani, poeta făcându-şi apariţia volumului cadou de ziua ei. Aşa cum spune autoarea, lirica propusă în acest volum prezintă o varietate de sentimente.
A dorit să nu vorbească prea mult despre versurile sale, preferând să le citească, începând cu poezia „Lăcrimar”. „În odăile sufletului meu prieten mi-a stat doar oftatul./ În zaţul iubirii cel negru şi amar ne-am pus nebunia să ne oprească plecatul./ Ne-am conjugat răbdarea la condiţional optativ doar-doar s-a-ntâmpla ne-ntâmplatul. / În odaia sufletului meu, din lăcrimarul versului mereu ţi-am adăpat uscatul”. A încheiat prezentarea volumului cu o piesă interpretată la chitară pe versurile sale.
Organizatoarea Festivalului „Folk pe pâine” de la Pecica, poeta Eugenia Ponta Pete, care este şi directoarea Casei de Cultură din localitate, a adus albumul de textier „Acorduri de mai”, care conține un număr de 14 piese scrise de diferiți compozitori pe versurile sale. Povestea sa legată de Oradea a început în urmă cu câţiva ani, atunci când familia Chelu a fost la Pecica. Înainte de lansarea primului său volum de poezie, „Cioburi de cristal” (2013), Florian Chelu-Madeva a răsfoit volumul şi a ales să compună pe versurile sonetului „Ploaia din dor”, fiind una dintre primele piese muzicale create pe versurile poetei Eugenia Ponta Pete.
Evenimentul, care s-a înscris în seria manifestărilor dedicate „Anului Cărții“, s-a încheiat cu un moment de muzică clasică prezentat de elevii Liceului de Artă Oradea, Ana Elena Marian şi Ion Luca Marian, care au interpretat Vals de Dmitri Shostakovich.
Festival, a treia ediţie
Sâmbătă şi duminică, începând cu ora 17, în amfiteatrul din Cetatea Oradea au avut loc concertele Festivalului Folk Pro Lirica Oradea, ediţia a III-a.
„Festivalul, prezentat de frumoasa şi talentata artistă Iuliana Chelu, a debutat cu 16 tineri chitarişti, prieteni şi elevi ai celui care le-a urmat pe scenă, Raul Bochiş.”
Festivalul a debutat cu 16 tineri chitarişti, prieteni şi elevi ai celui care le-a urmat pe scenă, Raul Bochiş. Liliana Ioniţă Budău & Fala Band au amintit celor prezenţi în amfiteatru piese ce le-au trezit nostalgia Cenaclului Flacăra.
A urcat apoi pe scenă Traian Cosma, prima seară de festival fiind încheiată de Adrian Ivanițchi, fost membru al trupelor Sideral și Sfinx, al Cenaclului Flacăra, membru al juriului Festivalului Sighișoara Folk. Cea de a doua zi a început cu concertele folkiştilor orădeni Andrei Arad, Adina Hodişanşi Raul Silaghi. Florin Ștefan a încântat publicul fiind un instrumentist polivalent..
Festivalul a fost încheiat de concertul unuia dintre cei mai iubiţi folkişti, Mircea Vintilă. Festivalul folk a fost organizat de Fundația Pro Lirica și Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!