În povestea pe care o scrie în România din 2003, Don Lothrop a fost urmat de 100 de americani, majoritatea oameni de afaceri. Au pus aici bazele unei clinici, unei şcoli, unei biserici, unui parc şi unui teren de fotbal. „Am ajutat orfelinate şi am dezvoltat programe de asistenţă familială. Am pornit mai multe afaceri şi am cumpărat terenuri în valoare de peste 10 milioane de dolari, toate direct de la săteni”, explică investitorul american. Acesta deține aproape 100 ha de teren în comuna Pietroasa.
[eadvert]
Recent, la sediul Primăriei Pietroasa a avut loc o întâlnire între primarul Alin Laza și Don Lothrop, investitor american, proprietarul satului de vacanță de pe Valea Aleului. Primarul de Pietroasa spune că Don Lothrop revine în comuna Pietroasa în perspectiva noului Plan Urbanistic General (PUG), fiind interesat de oportunitățile oferite de acesta.
Trebuie știut că Planul Urbanistic General este absolut necesar în cazul unor investiții de interes sau de utilitate publică majoră, cum ar fi: modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea intravilanului și a infrastructurii de apă, canalizare și gaze naturale, având în vedere creșterea calității vieții, în special în domeniul locuințelor și serviciilor”, explică primarul Ionel Alin Laza. Investitorul american este o figură cunoscută în zonă, dar și în județul Bihor.
Implicat
De când vine în România, Don Lothrop spune că fost implicat în mai multe acțiuni de caritate, a pornit patru business-uri, a înființat o fundație pentru democrație în România și a devenit consultant pentru un think tank din Washington. A fost investitor în Sillicon Valley, perioadă în care a învățat că lumea este într-o continuă transformare și în care „mi-am dezvoltat un simț pentru determinarea direcției din care bate vântul schimbării. Cu mult noroc și mulțumită unor parteneri extraordinari la Delphi Ventures, am dobândit libertatea de a ieși din afacerile de capital de risc la vârsta de 42 de ani și de a începe o nouă călătorie, care m-a adus în România. Înainte de primul drum în România, în 2003, nu mai întâlnisem niciun român”, povestește americanul pe blogul său.
„Don Lothrop este un investitor care conduce New Vista Partners, un fond de investiții dedicat dezvoltării unor proiecte imobiliare și încă din 2006, este proprietarul a 98 hectare în Comuna Pietroasa”, vorbește primarul despre cartea de vizită a americanului interesat de oportunitățile pe care le deschide Planul Urbanistic General.
Șeful Primăriei Pietroasa spune că „Primăria a demarat noul PUG încă de la începutul anului 2021, având în vedere că, practic, acesta reprezintă politica de dezvoltare a comunei, fiind echivalentul unui Business Plan. Un instrument de dezvoltare sustenabilă a unei UAT este viziunea de dezvoltare a actualei conduceri a primăriei, o strategie care se întinde pe minimum 10 ani de acum încolo. Actul de aprobare a PUG și a Regulamentului local de urbanism este Hotărârea Consiliului Local, astfel că toți investitorii interesați așteaptă cu nerăbdare transpunerea în Hotărâre de Consiliu Local a acestui PUG, împreună cu Regulamentul Local de Urbanism”, spune primarul de Pietroasa.
Recunoștință
Don Lothrop spune că dragostea lui pentru România se bazează pe recunoștință și că atunci când a scris aceste mărturisiri, „lacrimile au început să curgă pe tastatură, când am reflectat asupra bunătății, tăriei și smereniei românilor, care nu au avut niciuna dintre oportunitățile pe care le-am primit eu – un Baby Boomer american, care nu a fost niciodată chemat la oaste (cum au fost tatăl, bunicul și străbunicul meu), care a văzut piața de capital și prețurile activelor crescând de 25 de ori între aniversările mele de 21 și 41 de ani și care a făcut parte dintr-o generație de americani care au condus sistemul financiar mondial în prăpastie în 2008”, povestește acesta. La 42 de ani, Don Lothrop și-a îndeplinit propriul vis american: independenţă financiară, un serviciu interesant, o familie sănătoasă, prieteni minunaţi, calitatea de membru la patru dintre cele mai grozave cluburi private de golf şi proprietatea câtorva case din însorita Californie. Cu toate că avea totul, un prieten i-a atras atenția că nu are niciun scop în viață. A demisionat din conducerea unui fond de investiții din Sillicon Valley, fără alt scop decât acela de a deveni un tată mai bun.
Povestea care l-a marcat
O poveste auzită într-o seară la un restaurant, despre „un gardian român, bolnav de cancer la rinichi, care făcea eforturi de a-l găsi şi de a-şi cere iertare unui pastor pe care îl bătuse în puşcărie în repetate rânduri, cu 15 ani mai înainte”, i-a atras atenția. Persoana de contact a celui ce povestea despre România era Corina Caba, o tânără ce conducea un orfelinat din Oradea. La trei luni după acest eveniment, era în România, după ce făcuse o donație pentru orfelinatul din Oradea și citise despre Revoluția din 1989. În România, a vrut să afle unde merg lucrurile mai prost decât în comunism. I s-a spus să meargă la țară. „În 31 decembrie 2003, mi-am petrecut întâia mea zi într-un sat românesc, iar ceea ce am găsit acolo era tocmai pe dos decât ceea ce ştiam eu despre comunism. Am dat peste oameni independenţi, care ştiau să-şi vadă de viaţă cum nu se poate mai bine şi care, mai ales, ştiau să se ajute unii pe alţii. Natura le oferea acestor oameni tot ce trebuia pentru a trăi decent. Am fost copleşit de o stare de pace interioară, observând simpla rutină a vieţilor acestor oameni. În lunile care au urmat după întoarcerea mea în Statele Unite, am trăit cu amintirea unei Românii în care se amestecau frumuseţile naturii, oamenii şi mirosurile vieţii la ţară”, e parte a poveștii lui Don Lothrop.
Care sunt planurile lui Don Lothrop în România?
“O să vă spun atunci când voi duce treaba la bun sfârşit. Asemeni unui ţăran care aruncă seminţele pe câmp, fără să ştie care vor aduce roadă şi care vor pieri pur şi simplu, am aruncat şi eu o grămadă de seminţe în România. Cred că proiectul nostru major se lasă încă aşteptat. Ne dorim ca investiţiile noastre să fie un model pentru afacerile care se luptă pe piaţă, cu scopul de a oferi soluţii inovatoare, preţuri scăzute şi servicii de cea mai bună calitate pentru clienţi. Dorim să stimulăm politicile care pot crea pieţe competitive şi dorim să încurajăm antreprenorii. Toate acestea formează fluturele. Investiţia noastră din România înseamnă mult mai mult decât bani”, a conchis Don Lothrop.
Trimite articolul
XAla din dreapta cu figura de miki maus e Don? 😁
-
ce nemernic poti sa fii mistocarul lui peste prajit, vai de capul tau.
N-am inteles nimic. Fluturi, seminte si baliverne despre cat de bogat si bun la suflet este nenea asta. Dar care-i planul, de fapt … nu se stie!? E atat de “transparent”, incat ar trebui sa ne puna pe ganduri, legat de ce ascunde.
Foarte tare, aratati-i la om articolul cu 2 pozitii mai sus in care ati scris despre podul din pietroasa care sta sa piice. Ar putea sa inceapa cu investitia astsa
Mari cocostarci puteti fi. Lasati sa se faca ceva in tara asta, nu doar dati din gura. Tot romanu’ e gica contra, toti romanii au ceva de comentat, adaugat.
-
Io las. Sa arunce seminte pe camp ca taranu aia mare american mincinos.
-
Mai Lari, draghe, in afare de faptul che a cumperat pemant si sponsorizeaza niste ongeuri dubioase chipurile se implementeze demokratur, nimic, rien, nada. Suntem satui de promisiuni, vom face, vom drege.sanchi, am fost impresionat de nu stiu ce politai. Asta o fi din BLM …
-
vezi colina noua cluj
Milionarul american Don Lothrop, fondatorul fundației Romania One, era în anii 2005-2006 președintele unei alte fundații care ajuta americani să adopte copii din România sub sloganul: ”Faceţi cunoştinţă unui copil cu Iisus Hristos!”. În 2006, Lothrop prin fondul New Vista Partners a vrut să privatizeze fabrica de încălțăminte Clujana, fără nicio licitație, directorul fabricii fiind rudă cu prietenul ș.i partenerul de afaceri al americanului în Cluj, fostul deputat Vasile Suciu.
Potrivit Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), peste 1.300 de copii români adoptaţi peste hotare între anii 1997 şi 2005 au dispărut, statul român nemaiprimind nici o veste despre ei. În viziunea autorităţilor române, situatia celor înfiaţi de americani este cea mai dramatică. Sunt cei mai multi declaraţi “dispăruţi” (491), într-o ţară care nu a ratificat Convenţia de la Haga privind protecţia copilului şi cooperarea în materie de adopţii internaţionale. Autorităţile americane nu pot fi deci obligate să coopereze pe acest subiect cu cele române. Copiii ajunşi în SUA au fost daţi de statul român pe încredere. Amica lui Lothrop, Linda Robak, a adoptat, în 2001, o fetiţă româncă de doi ani şi opt luni. Robak a dat vina pe fundaţiile şi autorităţile române prin care s-au efectuat adopţiile copiilor de care nu se mai ştie nimic, deoarece acestea nu ar fi ţinut evidenţa rapoartelor postadoţie. Apoi, Robak a militat pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi atacă dur Guvernul român ori de câte ori are ocazia.
-
@Bihon luati exemplu de jurnalist!
Pai sa mai cumpere inca 1000 de hectare si paduri, oricum suntem colonie.