Joy și Patrick Hardin, un cuplu de voluntari americani, au venit tocmai din statul american Georgia să facă voluntariat în România.
De trei ani au lăsat țara tuturor posibilităților pentru România, unde fac voluntariat. Este vorba despre un cuplu de americani, care a ajuns în Oradea în octombrie 2009, pentru a-și vizita niște prieteni, care la rândul lor făceau voluntariat în comunitatea romă din Sântelec. Joy și Patrick Hardin s-au îndrăgostit la prima vedere de Oradea și au decis să rămână aici, fără să stea prea mult pe gânduri.
Oradea, oraș cu potențial uriaș
Cei doi americani au ajuns la Oradea, unde și-au închiriat un apartament. „Încă de la primul contact pe care l-am avut cu oamenii și cu orașul ne-am dat seama de imensul potențial al Oradiei. Este un oraș încărcat de tradiții cu oameni minunați”, spune Patrick Hardin.
Patrick a lucrat timp de 20 de ani la Poștă, după care, alți câțiva ani a muncit în domeniul construcțiilor, coordonând echipele de muncitori pe șantiere. Soția sa, Joy, a avut grijă de cei patru copii pe care îi au împreună, ocupându-se de educația lor. „Joy le-a predat copiilor acasă, nu i-am înscris în sistemul de învățământ. Ea are un talent înnăscut pentru scris și amândoi am scris articole pentru un ziar local din Loganville, Georgia, orașul unde ne-am stabilit după ce am trăit ani buni în statul Florida. Eu scriam mai mult despre evenimentele sportive, dar Joy aborda orice fel de subiect în articolele sale, pentru că s-a născut cu acest talent pentru scris”, mai spune Patrick Hardin.
În Oradea, cuplul de americani predă engleză atât pentru elevi și studenți români, cât și pentru cei străini. „Lucrăm cu tineri din diferite țări. Unii dintre ei sunt studenți la Facultatea de Medicină. Îi învățăm limba engleză și studiem împreună și Biblia, îi ajutăm să se integreze mai ușor în comunitatea de aici și ceea ce ne dorim e ca ei să ajungă să iubească Oradea și să ducă acest lucru cu ei în țările din care provin”, povestește Patrick.
Transmit bucuria de a citi
Din luna aprilie, cei doi americani au înființat Asociația Feloowship of the grove România, pe care o coordonează. Astfel, au intrat în contact cu reprezentanții Bibliotecii Județene și s-au implicat în proiectul pe care instituția îl desfășoară lunar, de la începutul acestui an: Clubul de lectură în limbi străine pentru elevi din clasele primare. Ieri, la sediul Bibliotecii a avut loc a șaptea ediție a evenimentului dedicat copiilor, iar Patrick și Joy Hardin au fost amfitrionii întâlnirii cu aproximativ 30 de micuți.
„Scopul întâlnirilor noastre este în principal atragerea copiilor înspre bibliotecă, unde, prin intermediul Clubului de lectură ei se pot familiariza și cu limbile străine, prin comunicarea direct cu vorbitori nativi ai acestor limbi. Până acum am avut lecturi în limbile engleză, franceză, italiană, germană , maghiară și română”, a precizat Mariana Barna, șeful Secției pentru Copii și Tineret de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
American pie
Joy și Patrick, ambii voluntari ai Corpului Păcii, le-au citit copiilor un fragment din poezia „Johnny Appleseed”, de Reeve Lindbergh și i-au implicat pe micuți în diferite activități interactive, ba chiar, la finalul acțiunii le-au pregătit o surpriză: i-au răsplătit pe toți cu plăcintă americană, gătită chiar de ei și cu răcoritoare. „Vrem să le insuflăm copiilor bucuria de a citi, iar reacția lor pe parcursul acțiunii de astăzi a fost fantastică”, spune Patrick Hardin.
Ar rămâne de tot la Oradea
De puțin timp, celor doi li s-a alăturat și una dintre fiicele lor, care a venit din SUA însoțită de alți 10 tineri americani, care vor face, de asemenea voluntariat, pe perioada verii, la Oradea. Chestionați cu privire la perioada pe care au de gând să o petreacă la Oradea, Joy și Patrick au dat un răspuns surprinzător. „Noi am rămâne aici pentru totdeauna, atât de mult ne place orașul și oamenii lui. Viza noastră expiră în 2016, dar dacă ne vom putea prelungi șederea, o vom face cu cea mai mare plăcere”, susține la unison cuplul de voluntari americani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!