Legea privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor silvice a fost modificată. Conform noilor prevederi cei care exploatează ilegal pădurea sunt pasibili de amenzi foarte mari. Potrivit acestei legi, constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta.
Contractele sunt nule de drept. Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 5.000 lei următoarele fapte: neasigurarea administrării sau serviciilor silvice de către proprietarii/succesorii legali de fond forestier prin ocoale silvice autorizate, pe bază de contract, nematerializarea şi nedelimitarea în teren de către proprietari a limitelor terenurilor forestiere pe care le deţin, în conformitate cu actele de proprietate, cu ţăruşi, borne,vopsea, şi/sau neîntreţinerea/nemenţinerea în stare corespunzătoare/vizibile a semnelor de hotar ale proprietăţii, respectiv mutarea semnelor amenajistice şi/sau de hotar.
Prevederi
Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 15.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase expedierea, transportul, primirea, depozitarea şi/sau prelucrarea de către deţinătorii depozitelor, ai altor spaţii destinate depozitării temporare şi/sau ai instalaţiilor de prelucrare a materialelor lemnoase fără provenienţă legală, aşa cum este stabilită de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.
Cuantumul amenzii este de 1.000 – 5.000 lei, pentru un volum de până la 10,00 m.c. inclusiv; 5.000 – 10.000 lei, pentru un volum cuprins între 10,01 – 30,00 m.c. inclusiv şi de 10.000 – 15.000 lei, pentru un volum de peste 30,01 m.c.
În aceiaşi categorie se regpseşte şi expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fără avize de însoţire a materialelor lemnoase sau cu avize de însoţire din care nu rezultă provenienţa legală, aşa cum sunt prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, cu excepţia situaţiilor prevăzute de aceste norme, cuantumul amenzii fiind de 1.000 – 5.000 lei, pentru un volum de până la 10,00 m. c., inclusiv; 5.000 – 10.000 lei, pentru un volum cuprins între 10,01- 30,00 m.c. inclusiv şi de 10.000 – 15.000 lei, pentru un volum de peste 30,01 m.c.
Primirea, depozitarea ori prelucrarea materialelor lemnoase de către deţinătorii depozitelor, pieţelor, târgurilor, oboarelor
şi altele asemenea, ai altor spaţii destinate depozitării temporare şi/sau ai instalaţiilor de prelucrare a materialelor lemnoase fără provenienţă legală, aşa cum este stabilită de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, constituie de asemenea contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 15.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!