În cursul anului trecut Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 1.372 inspecţii. Dintre acestea 646 inspecţii planificate şi 17 controale planificate SEVESO -privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate subtanţe chimice periculoase, dar şi 726 inspecţii neplanificate.
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor si neutilizarea codurilor de deşeu. Desfăşurarea de activităţi de recoltare, capturare şi/sau de achiziţie şi comercializare pe piaţa internă a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, terestră şi acvatică, sau a unor părţi ori produse ale acestora, în stare vie, proaspătă ori semiprelucrată, de persoane fizice sau juridice neautorizate de autorităţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice fără contract de delegare a gestiunii, importul, exportul, tranzitul sau transferul intracomunitar de deşeuri, abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, degradarea mediului prin depozitări necontrolate de deşeuri au fost alte abateri des întâlnite în cursul anului trecut de comisarii de mediu.
Sancţiuni
În urma acestor controale, au fost aplicate 130 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.860.500 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 80.000 lei. Aceasta a fost aplicată societăţilor comerciale pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare. În anul 2017 au mai fost stabilite 7 sancţiuni complementare de suspendare a activităţii şi 6 sesizări a organelor de cercetare penală.
„O pondere importantă în activitatea de control în anul 2017 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor, sesizărilor. Astfel, din cele 200 sesizări înregistrate, cele mai multe – 46 au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, 37 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 44 deversări de ape uzate, 22 au vizat aspecte privind calitatea aerului si disconfortul olfactiv, 3 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie din afara fondului forestier, 6 au vizat excavările ilegale din albiile râurilor. 42 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare”, a precizat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor.
În vederea susţinerii educaţiei ecologice, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General a încheiat un Protocol cu Inspectoratul Şcolar Bihor. În baza acestui protocol comisari au întreprins în cursul anului 2017 – 14 activităţi de educaţie ecolgică în rândul elevilor din judeţul Bihor. La aceste activităţi au participat nu mai puţin de 740 elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!