La începutul acestei luni, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice. Astfel, au fost verificaţi 40 de operatori economici. Neregulile nu au contenit să apară, fiind constatate abateri la 34 dintre aceştia. „Au fost întocmite 34 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care s-au aplicat sancţiuni în valoare totală de 90.400 lei”, a declarat comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura.
Principalele deficienţe constatate de comisarii CJPC au fost: nerespectarea prevederilor legale privind cerinţele lingvistice de informare a consumatorilor prin etichetarea produselor cosmetice, în sensul că informaţiile nu sunt traduse şi redactate în limba română. Lipsa unei evidenţe a deschiderii testerelor, produse prevazute cu însemnul PAO, astfel că nu se poate face dovada încadrării acestora în termenul de valabilitate de la deschidere, neafişarea preţurilor de vânzare într-o formă vizibilă, lizibilă, uşor de citit şi fără echivoc au fost alte abateri sancţionate.
Sfaturi
Protectorii consumatoriilor sfătuiesc ca produsele cosmetice să fie achiziţioneze numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neaparat nevoie în caz de reclamaţie; să fie atenţi la aşa-zisele „chilipiruri” – produse cu preţuri foarte mici, deoarece acestea ascund de multe ori produse contrafăcute.
De asemenea consumatorii sunt sfătuiţi să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, să urmărească informările producătorilor cu privire la personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscriptionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. Lipsa acestor informaţii trebuie să ridice imediat o suspiciune asupra acelui produs.
Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie data de minimă durabilitate menţionata pe ambalaj de producător coroborată cu simbolul PAO (valabilitatea de la deschidere), aceasta permiţând o alegere în conformitate cu necesităţile fiecăruia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!