În ultima vreme numărul celor care folosesc munca zilierilor a crescut considerabil. Potrivit informaţiilor primite de la ITM Bihor, până la data de 31.10.2013 au fost eliberate ca urmare solicitărilor angajatorilor un număr de 613 registre speciale de evidenţă a zilierilor. „Doar în luna octombrie 2013, la ITM Bihor au înaintat extrase al registrului de evidenţă a zilierilor, în conformitate cu art.7 alin. 2 din Legea nr. 52 din 15 aprilie 2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, un număr de 124 angajatori”, a declarat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Controale
Că nu întotdeauna cei care folosesc zilieri respectă legea a rezultat în urma controalelor efectuate de către ITM Bihor în perioada 17.10 – 01.11.2013. În această perioadă, instituţia a exercitat controale în doemniul exercitării de activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în domeniul agricol,-pomicultură, viticultură, silvicultură, zootehnie, piscicultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie.
„Pe linia relaţiilor de muncă au fost controlaţi un număr şapte de angajatori. Pentru deficienţele constatate toţi au fost sancţionaţi fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, din care şapte avertismente şi cinci amenzi în valoare totală de 46.000 lei”, a a precizat Marius Rotar.
Dintre deficienţele constatate amintim: angajarea persoanelor ca zilieri fără ca acestea să fi împlinit vârsta de 16 ani; depunerea cu întârziere la inspectoratul teritorial de muncă Bihor a copiei registrului de zilieri conţinând înregistrările din luna precedentă; depăşirea numărului maxim de zile de lucru ca şi zilier (90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic) şi remuneraţia necorespunzătoare, cuantumul neputând fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!