Prin Ordinul Prefectului din 21 aprilie privind aspectele semnalate de locuitorii cartierelor Iosia si Rogerius referitoare la calitatea aerului, în Comisia inter-instituţională a fost cooptat şi Comisariatul Judetean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu.
„Comisarii CJ Bihor al GNM au verificat principalele potenţiale surse generatoare de disconfort olfactiv din zona industrială, respectiv SC Nutripork SRL şi SC Zaharul SA. În urma controalelor, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale de 50.000 lei la SC Nutripork şi de 20.000 lei la SC Zahărul, şi s-au dispus luarea de măsuri la ambii agenţi economici”, a informat Călin Mocan, comisar-şef al Gărzii de Mediu Bihor.
Paie pe bataluri
Astfel, la Nutripork Palota s-a constatat că suprafaţa batalurilor nu este acoperită integral cu paie şi că la data controlului exista depozitată în bataluri circa 62.940 tone de dejecţii animalieri. Iar de la data ultimei inspecţii au fost împrăştiate doar 1.800 metri cubi de dejecţii, în luna martie, pe terenurile agricole ale Societăţii Agricole Sant-Pal Sântandrei.
Totodată, conform Raportului Anual de Mediu pentru anul 2010 depus la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, consumul de apă total a fost de 46,653 mii metri cubi consum care depăşeşte prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu, adică maxim 31,6 mii mc. Totuşi, Călin Mocan precizează că în prezent societatea a prezentat o nouă Autorizaţie de Gospodărire a Apelor, revizuita pe 15 aprilie 2010, care admite consum anual de apă de 59,60 mii mc.
Ca atare, Nutripork a fost somată să acopere cu paie batalurile, dar şi să notifice ARPM Cluj Napoca până pe 2 mai privind schimbările survenite la consumul de apă.
Cere studii de impact
Iar la S.C. Zahărul s-a constatat că sub banda de transport a borhotului au rămas după finalizarea campaniei 2010 de procesare a sfeclei de zahar o cantitate de doi metri cubi de borhot intrat în proces de descompunere iar în vecinătatea decantoarelor s-au găsit circa 23 tone de borhot rezultat în urma unei avarii pe conducta de transport.
Agentul economic va trebui să elimine reziduurile de borhot precum şi apele uzate aflate în câmpurile cu nămol.
Ca măsuri suplimentare, Garda de Mediu Bihor a recomandat la ARPM Cluj să se solicite ambilor agenţi economici efectuarea unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei si parcurgerea procedurii de evaluare a impactului, inclusiv dezbatere publică.
„Dorim să încredinţăm cetăţenii Municipiului Oradea că Garda Naţională de Mediu a făcut, face şi va face toate demersurile legale conform prerogativelor care îi revin în vederea asigurării unui mediu sănătos”, a conchis Călin Mocan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!