Edilii continuă campania împotriva aşa numitelor blocuri împestriţate în urma lucrărilor de izolare termică parţială. Zeci de orădeni s-au trezit şi anul acesta cu procese verbale de amendă pentru încălcarea Legii 50 privind autorizarea construcţiilor.
„Am dat 50 de amenzi anul acesta şi vor mai urma”, spune Mircea Sabou, consilier în cadrul serviciului de control din instituţia Arhitectului Şef. La nivelul direcţiei nu există o situaţie clară a banilor încasaţi din această activitate. „Mulţi au contestat procesele verbale, alţii sunt în discuţii cu asociaţiile de proprietari pentru izolarea completă”, zice Sabou. Acesta spune că se cunoaşte un singur caz în care proprietarul unui apartament de pe Aleea Rogerius a luat ameninţarea în serios şi şi-a dat jos polistirenul de pe porţiunea sa de faţadă.
Cel puţin un troson
Conform alineatului 11 din Legea 50, fără autorizaţie se pot face „Zugraveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor”. Cum izolarea cu panouri de polistiren ar schimba „elementele” şi de cele mai multe ori şi culorile faţadelor, este necesară autorizarea lucrării.
Vestea proastă este că, de dragul esteticii, instituţia Arhitectului Şef nu autorizează lucrări de izolare individuală, la nivel de apartament. În procesul verbal este trecută amenda minimă prevăzută de lege, de 1.000 lei pe apartament şi „intrarea în legalitate” a lucrărilor neautorizate.
Asta înseamnă ori demontarea lucrării, ori izolarea întregului bloc. Municipalitatea nu arată înţelegere pentru eforturile financiare ale celor care au investit în izolarea apartamentelor. „Dăm autorizaţia pentru lucrări la cel puţin o scară de bloc. Cu lucrări mai mici de atât nu am făcut nimic. Nu se poate să ne referim numai la izolările care se fac de acum înainte şi să ignorăm ce s-a făcut până acum pentru că blocurile arată peticit mai ales că unele lucrări sunt şi vopsite ţipător”, spune Lucia Iacob, şefa Serviciului Autorizări.
Conform acesteia, sunt vânate toate lucrările de anvelopare fără autorizaţie, numai că cele parţiale de la blocuri sunt cele mai evidente. „Peste tot verificăm numai că la casele particulare nu sunt atât de vizibile. După ce anvelopează tencuiesc şi vopsesc şi nu se mai vede. Şi, oricum, repararea întregii faţade ridică aspectul imobilului”, crede Iacob.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!