Începând cu anul 2015, poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului – Poliția Ecologică au demarat o acţiune de informare a persoanelor fizice, agenților economici și a asociaţiilor de proprietari din Municipiul Oradea privind obligativitatea asigurării colectării separate, pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodării. În cadrul acestor acţiuni au fost împărțite pliante, s-au purtat discuții și consiliere cu privire la colectarea selectivă.
În urma acţiunilor desfăşurate în anul 2017, polițiștii locali au notificat și au purtat discuții cu reprezentanții a peste 630 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea și peste 200 de agenți economici, în vederea respectării legislaţiei în vigoare.
În total, un număr de 298 de asociaţii de proprietari și agenți economici au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 92.750 lei. Un număr de 210 asociații de proprietari din Muncipiul Oradea au fost sancționate cu amenzi în valoare de 60.000 lei, pentru neselectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile.
Pe viitor, poliţiştii locali vor continua acţiunile de notificare, dar şi de sancţionare a asociaţiilor de proprietari care nu înţeleg importanţa reciclării deşeurilor menajere, atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru cetăţenii Municipiului Oradea.
Poliția Ecologică amintește că, în baza art. 111 din H.C.L. 207 din 2015, privind Regulamentul serviciului de salubrizare a Municipiului Oradea, utilizatorii serviciului de salubritate au următoarele obligaţii :
– să asigure colectarea separată, pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depunerea acestora în recipiente asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, numai în locurile special amenajate.
– în curţile comune, fiecare utilizator în parte este obligat să deţină recipient adecvat pentru depozitarea deşeurilor menajere.
– să colecteze separat deşeurile de ambalaje, în recipiente diferite, inscripţionate corespunzător şi amplasate de operatorul serviciului de salubrizare în spaţiile special amenajate de Primăria Oradea.
– să execute operaţiunea de colectare în recipientele cu care sunt dotate punctele de colectare.
Fracţia umedă a deşeurilor va fi depusă în saci de plastic şi apoi în recipientul de colectare, inscripționat cu denumirea fracţiei căreia îi este destinat recipientul.
Fracția uscată a deșeurilor va fi depusă în recipientul de colectare, inscripționat cu denumirea fracției căreia îi este destinat recipientul.
Este strict interzisă amestecarea deşeurilor care conţin „fracţia uscată” cu deşeurile care conţin ”fracţia umedă”.
Poliţia Locală Oradea reaminteşte numărul de telefon la care cetăţenii pot apela pentru a semnala situaţii similare – 0259.969 – Dispecerat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!