Mai multă disciplină în ceea ce priveşte animalele bolnave. Asta vrea Guvernul prin mărirea de zece ori a amenzilor aplicate fermierilor care nu anunţă medicul veterinar că au animale bolnave.
Potrivit actului normativ aprobat de Executiv săptămâna trecută şi care va intra în vigoare săptămâna viitoare, amenzile aplicate de stat fermierilor care nu anunţă medicul veterinar, în maxim 48 ore, despre suspiciunile de boală, moartea sau tăierea de necesitate a animalelor şi care nu izolează animalul bolnav au fost majorate de zece ori faţă de nivelul actual, ajungând la limite situate între 3.000-6.000 lei. Aceleaşi amenzi vor fi percepute şi pentru înstrăinarea cărnii provenite de la animale bolnave sau tăiate până la sosirea medicului veterinar, nerespectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, neasigurarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de animale.
„Prin creşterea cuantumului acestor amenzi ne aliniem la reglementările Uniunii Europene la care trebuia să ne aliniem mai demult. Vor urma şi alte reglementări de acest gen”, ne-a declarat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Despăgubiri
Actul normativ menţine prevederile în vigoare conform cărora, pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile la animale, statul acordă despăgubiri, cu excepţia sumelor recuperate prin valorificarea produselor de la animale. „De aceste despăgubiri beneficiază proprietarii de animale incluse în registrul agricol şi sistemul naţional de identificare, cu condiţia ca animalele suspicionate de boală să fie predate către unităţile de abatorizare, în vederea sacrificării pentru stabilirea diagnosticului”, a precizat Mircea Budău. În cazul lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile, despăgubirile sunt acordate indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu.
Despăgubirile nu sunt acordate persoanelor care nu au comunicat medicului veterinar modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, nu asigură normele de biosecuritate în exploataţii, au importat animale îmbolnăvite anterior intrării pe teritoriul României, constatate prin teste de laborator, sau nu deţin documente sanitar-veterinare.
Pe lista bolilor pentru care sunt acordate despăgubiri a fost inclusă şi trichineloza, în cazul sacrificărilor pentru consum familial. Despăgubirile sunt plătite în 90 zile de la tăierea animalului, la valoarea de piaţă.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!