Astfel, în data de 4 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 170 din 29 iunie a.c., privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.
Amenzi majorate
Modificările şi completările aduse Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, vizează printre altele, cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, acestea înregistrând o creştere substanţială.
Astfel, dacă valoarea minimă a amenzilor prevăzute de Legea nr. 307 din 12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, era cuprinsă între 100 şi 500 lei, iar valoarea maximă între 5.000 şi 10.000 lei, potrivit modificărilor şi completărilor aduse de Legea nr. 170 din 29.06.2015, pragul minim al sancţiunilor contravenţionale s-a majorat la intervalul cuprins între 500 şi 1.000 lei, iar valoarea maximă a fost stabilită între 30.000 şi 100.000 lei.
Conform noilor reglementări, constituie contravenţii şi se sancţionează:
– “cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei:
a) începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu;
b) punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;
c) nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilităţii acestora;”
– “cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
Un alt element de noutate se regăseşte la articolul 43 al Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor unde, potrivit Legii nr. 170 din 29.06.2015, “ după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: (2) Continuarea activităţii, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi se pedepseşte potrivit art. 348 din Codul penal”.
Totodată, potrivit modificărilor şi completărilor aduse de Legea nr. 170/ 29.06.2015, se prevede faptul că, la recepţia la terminarea lucrărilor de construcţii, investitorii au obligaţia să solicite în scris şi să includă în comisia de recepţie, în calitate de membru, o persoană desemnată de inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor, pentru următoarele categorii de construcţii: “clădiri civile cu săli aglomerate, înalte, foarte înalte, din categoria de importanţă excepţională sau deosebită, de producţie şi/sau depozitare cu suprafeţe desfăşurate de peste 5.000 mp şi risc mare sau foarte mare de incendiu, centre comerciale cu suprafaţa desfăşurată de peste 2.500 mp, parcaje cu mai mult de 100 de locuri de parcare pentru autoturisme, clădiri de turism având capacitatea mai mare de 50 de locuri de cazare, spitale, cămine pentru copii şi bătrâni sau alte clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure…”
În vederea aplicării legalităţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, recomandă tuturor deţinătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare/autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu, luarea măsurilor necesare pentru conformare.
Textul integral al Legii nr. 170 din 29 iunie a.c., privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor poate fi accesat şi pe pagina de internet a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” (www.isubh.ro – secţiunea Domenii de activitate- Inspecţia de Prevenire- Legislaţie Inspecţia de Prevenire ).
Citiți principiile noastre de moderare aici!