„Legea respectivă modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române”, se arată în comunicatul Poliției Române.
Potrivit Legii nr. 192 din 25 octombrie 2019, se consideră tulburarea liniștii publice: „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”.
Sancțiuni pentru tulburarea liniștii publice
Potrivit Legii 192 din 25 octombrie 2019: „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.
„Constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârși acțiuni ilicite, contrare ordinii și liniștii publice și normelor de conviețuire socială, precum și actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială”, se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.
Amenzi mai dure pentru repetarea faptelor în decurs de 24 de ore
Repetarea contravențiilor precizate mai sus, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează după cum urmează:
Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, se sancționează cu amendă de la 500 le la 1500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.
Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.
Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.
Modificările respective vor intra în vigoare în 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Poliția Română anunță că va demara în perioada următoare o campanie de inormare a cetățenilor, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.
Trimite articolul
XLegea duce lipsuri, nu clarifica in mod expres zgomotul de esapamente moto si latratul cainelui.
Daca nu doteaza politia cu decibelmetre ,nu se poate demonstra nimic.
Primăria poate trimite sa se facă o măsurare a gălăgiei de la spălătoria auto de pe roșiorilor care este mai mare decât cele admise dar nu se face nimic pentru locatarii blocurilor care stau in zona centrala și plătesc impozite de zona zero dar cu gălăgie de la jetul de apă din spălătoria auto plus spațiul este lipit de o casă de locuit unde ar trebui sa fie legal cinci metri de geaba vin comunitarii in control că așa cum vin așa și pleacă
Oare nu ne aducem aminte de legislația tiraniei lui Ceausescu,
Sună interesant “ Constituirea unui grup de trei persoane sau mai multe…”
Oare poliția, un pic coruptă, de vreun politician sub aburii alcoolului și care nu mai poate suporta chicoteala copiilor, nu vor lua atitudine abuziva împotriva copiilor care se joacă in proximitatea domiciliilor lor?
Ce facem cu cămătarii care fac acte la notari in care au stipulată dobânda ascunsa in valoarea împrumutată, proxeneții, Hoții din avuția Țării, criminalii
Acestora înăspriți pedepsele ingraditile posibilitățile prin scăpări legislative Domnilor Senatori, Deputați, Parlamentari, Miniștri, Secretari de Stat, Judecători, Procurori, Polițiști .
Vă mulțumesc anticipat
Să ne explice legiuitorii de ce lasă cu bună știință în aer lătratul câinilor sau dacă e inclus în cuvântul ”larmă”. Larmă, auzi la ei.