[eadvert]
În cursul anului 2020, Garda de Mediu Bihor a efectuat peste 1.200 de inspecţii. Dintre acestea 226 inspecţii planificate, 13 inspecţii planificate SEVESO conform planului anual de controale şi 1. 048 inspecţii neplanificate privind verificarea modului de respectare a conditiilor impuse în actele de reglementare, a sesizărilor dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, cu alte autorităţi, a autosesizării.
Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 1826 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu.
Totodată, în urma acestor controale au fost aplicate 122 de sancţiuni contravenţionale, din care 85 amenzi și 37 avertismente, în valoare totală de 2.280.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisari a fost în valoare de 130 000 lei, aplicată pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu şi încălcarea prevederilor privind transportul deşeurilor periculoase pe teritoriul României. De asemenea, s-au dispus 11 măsuri de suspendare a activității și o desfinţare de lucrări . Au fost întocmite şi cinci sesizări către organele de cercetare penală pentru incendieri de vegetaţie în arii naturale protejate şi folosirea de substanţe interzise ca momeli, instalarea ilegală a unui observator de vânătoare în arie protejată.
De asemenea, în cursul anului 2020, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au efectuat 330 de controale la administraţii publice locale, fiind impuse 891 măsuri de remediere a deficienţelor identificate fiind aplicate şi opt sancțiuni contravenţionale în valoare de 210.000 lei.
Salubritate
Salubrizarea tuturor celor 101 UAT-uri din județul Bihor este asigurată. În judeţul Bihor, se află în derulare proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID ), până la sfârşitul anului 2020 fiind atribuite toate contractele de delegare pentru cele şapte zone din judeţ.
Comisarii de mediu au efectuat anul trecut şi inspecţii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, pentru verificarea implementării Directivei REACH, pentru îmbunătăţirea calităţii apelor şi reducerea de emisii în apă, pentru reducerea impactului asupra biodiversităţii, etc.
„În perioada 01.01 – 31.12.2020 au existat trei poluări, accidente sau incidente care puteau duce la afectarea gravă a factorilor de mediu apă, aer, sol”, informează comisarul şef al Garzii de Mediu Bihor, Sever Emilian Şerbănescu.
Astfel, în Oradea a existat o poluare cu produs petrolier a pârâului Peţa, nefiind afectată flora şi fauna acvatică. În localitatea Aleşd a existat o poluare cu produs petrolier a unui canal afluent al Crişului Repede, care a fost stopat înainte de confluenţa cu râul Crişul Repede. De asemenea, la depozitul ecologic de deşeuri Oradea a existat un incendiu (autoaprindere) pentru care s-a intervenit cu promptitudine, incendiul fiind localizat şi stins în totalitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!