La nu mai puţin de 538.000 de lei se ridică valoarea celor 100 de amenzi aplicate de către inspectorii ITM Bihor în cursul lunii februarie. Potrivit datelor remise de către instituţie Jurnalului bihorean, în februarie au fost verificate 579 de unităţi comerciale.
Campanii de control
În cadrul Campaniei naţionale „O zi pe săptămână” în domeniul relaţiilor de muncă, în luna februarie 2014 au fost controlaţi un număr de 149 angajatori. „Au fost sancţionaţi un număr de 29 angajatori, fiind aplicate un număr de 45 sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 80.500 lei”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Au fost identificaţi un număr de patru angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate opt persoane care lucrau fără forme legale de angajare. „În acest sens au fost aplicate patru amenzi în valoare totală de 70.000 lei”, a adăugat Marius Rotar.
Au fost constatate 114 deficienţe, fiind dispuse măsuri pentru remedierea acestora. Deficienţele constatate se referă la: neîncheierea contractelor individuale de muncă; neîntocmirea actelor de suspendare a contractelor individuale de muncă; transmiterea de date eronate în REVISAL; neprezentarea evidenţei orelor de muncă prestate; nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal şi nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară.
O altă campanie derulată de ITM Bihor în februarie este „Campania naţională în unităţile care au obiect de activitate fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase”. „Au fost controlaţi 12 angajatori, dintre care unul desfăşura munca fără forme legale. Şase angajatori au fost sancţionaţi cu şapte sancţiuni contravenţionale constând într-o amendă în valoare de 10.000 de lei şi şase avertismente”, a precizat inspectorul şef al ITM Bihor. Au fost constatate 21 de deficienţe, dispunându-se tot atâtea măsuri pentru remedierea lor.
Deficienţele constatate se referă la prestarea activităţii fără încheierea contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară; neprezentarea evidenţei orelor de muncă prestate; neîntocmirea actelor de suspendare a contarctelor individuale de muncă; transmiterea de date eronate în REVISAL şi neinformarea ITM Bihor cu privire la utilizarea muncii de noapte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!