Potrivit ITM Bihor, cele mai multe dintre sancțiuni (276) au fost în domeniul relațiilor de muncă, restul fiind în domeniul SSM.
[eadvert]
În domeniul sănătate și securitate în muncă, în aprilie 2024 numărul unităților controlate în aprilie 2024 este 96, pentru abaterile de la normele de securitate și sănătate în muncă s-au dispus de măsuri de remediere și au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, din care 19 sunt avertismente și 20 de amenzi în valoare total de 113.500 lei.
În domeniul relațiilor de muncă, în aprilie 2024 au fost cuprinse în activitatea de îndrumare și control 156 de unități din domeniul public, mixt și privat. Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere și au fost aplicate 276 de sancțiuni contravenționale, dintre care 216 avertismente și 60 de amenzi în valoare totală de 1.663.100 lei.
1,5 milioane de lei amenzi pentru munca nedeclarată și subdeclarată
Și în luna aprilie cei care nu au respectat legea au fost sancționați. Din totalul de 276 de sancțiuni, 246 au fost pentru neconformități altele decât munca nedeclarată, din care: 39 de amenzi în cuantum total de 119.100 lei și 207 avertismente.
Restul de 30 au fost sancțiuni pentru neconformități pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care: 21 de amenzi în cuantum total de 1.544.000 lei și 9 avertismente.
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 19 amenzi în valoare totală de 1.520.000 lei și 9 avertismente. Au fost depistate 27 de societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 144 de persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea: 24 de persoane din cadrul a 139 de unități nu aveau încheiat contract individual de muncă, 3 persoane din cadrul a 2 unități au fost primită la muncă fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, iar 2 persoane din cadrul a 2 unități prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale) s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală 24.000 lei. Au fost depistate 2 societăți comerciale care practicau muncă subdeclarată, fiind identificate 3 persoane prestând activitate subdeclarată.
Aceste cazuri au fost descoperite în domenii precum: transporturi, restaurante, transport alternativ de persoane, construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase.
Trimite articolul
XMajoritatea acestor amenzi sant abuzive si fiind campanie electorală ne laudam cu o incompetentă in a da amenzi fara act normativ care se vor finaliza prin procese si despăgubiri plătite de contribuabili!Voi ca si presa de ce nu evidențiați o stire cu aceste abuzuri in cazul meu voi cheltui 5000roni pentru o amenda abuzivă care o voi castiga fara nici o problema si voi cere plata cheltuielilor de judecata,si cine ii ia la rost pe cei de la ITM????….cei 5000robi vor fi platiti de stat,felicitări ITM Oradea pentru a avea angajati incompetenți care nu is cunosc domeniul in care activează (asa e cand imi cumperi postul si habar nu ai de legislație,deaia ne merge bine in aceasta tara datorită acestui sistem corupt si incapabili)