Autoritățile din județ au verificat, în decursul a 5 zile, 106 centre rezidențiale din județ, în care se află în îngrijire 1.870 de persoane rezidente.
[eadvert]
Printre unitățile controlate se numără și 11 centre de zi și 3 azile de noapte, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor.
Sursa citată precizează că în urma controalelor s-au dat amenzi în valoare de 1.048.700 lei, fiind dispuse, în total, 726 de măsuri, dintre care 230 de măsuri de către ITM, 291 de măsuri de către ISU și 122 de măsuri de către OPC.
„Principalele nereguli identificate au vizat nerespectarea drepturilor angajaților, alimente și medicamente depozitate necorespunzător sau expirate, exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe, precum și defecțiuni ale instalațiilor de detectare și semnalizare”, se arată în documentul transmis de Prefectură.
Niciunui centru rezidențial din județ nu i-a fost retrasă autorizația de funcționare.
„Am depus toate diligențele pentru ca aceste controale să se desfășoare rapid și eficient. La nivelul județului Bihor nu au fost identificate situații critice, pentru că instituțiile cu atribuții verifică anual centrele rezidențiale. Cu toate acestea, situația generală necesită îmbunătățiri, după cum o indică și numărul mare de amenzi, aplicate cu rigoare și severitate” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
În timpul controalelor au fost verificate centrelor rezidențiale pentru vârstnici, copii și persoane cu dizabilități, demarate în data de 10 iulie.
Controalele au fost efectuate de echipe mixte, având în componență 63 de reprezentanți a 7 instituții, respectiv: Agenția Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor.
Verificările s-au efectuat în centrele rezidențiale după următorul program:
Ziua 1 – 4 centre pentru persoane vârstnice, 16 centre pentru persoane cu dizabilități;
Ziua 2 – 16 centre pentru copii, 8 centre pentru persoane vârstnice;
Ziua 3 – 5 centre pentru copii, 10 centre pentru persoane vârstnice, 3 centre pentru persoane cu dizabilități și 3 centre pentru persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități;
Ziua 4 – 9 centre pentru copii, 11 centre pentru persoane vârstnice, 6 centre pentru persoane cu dizabilități;
Ziua 5 – 4 centre pentru copii, 1 centre pentru persoane vârstnice, 7 centre pentru persoane cu dizabilități și 1 centru pentru persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități.
Trimite articolul
XSe pare ca e banoasa activitatea asta de ingrijire a varstnicilor, daca sau deschis atatea astfel de case de batrani, primesc bani multi de la stat, iar pe deasupra ii deposedeaza prin violenta si santaj pe batrani de bani, case, apartamenteiar, autoritatile multi dintre ei ii menajaza pe acesti escroci talhari si avizi de case si bani de la batranii neajutorati.
Sa se verifice și asociazele din judetul Bihor, Oradea Husasău de Tinca și Tinca…Salonta …mnu veți crede ce vreți să vedeți toate soluțiile pentru înțelegere Rodica Trofin Oradea
Pe cand un control si la Centrul de Paleative Laser System ?