Dintre acestea 81 au fost planificate conform planului anual de controale şi 310 inspecţii neplanificate.
„În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate 186 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, 42 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean, 32 controale efectuate în urma sesizărilor,12 controale în urma autosesizării. Au fost realizate 32 controale de verificare a modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, patru controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, două controale de identificare a unor obiective noi şu un control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului”, se arată în raportul de activitate al GM Comisariatul Judeţean Bihor.
Sancţiuni
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor fac referire la lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de Mediu.
Abateri des întâlnite au fost neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, eliminarea/depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, deversare de ape uzate necorepunzător, nedeţinerea formularelor de transport pentru deseuri şi nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu.
În urma acestor controale, au fost aplicate 91 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 586 000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 60 000 lei, aplicată pentru evecuare de ape uzate neconform direct în emisar. În perioada 01.04.2018 – 30.06.2018 au fost aplicate două sancţiuni complementare de suspendare a activităţii.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea privind tematiciile dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, a respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor.
„O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în primul trimestru din anul 2018 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 58 sesizări înregistrate, 8 au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, 7 au vizat problematici de biodiversitate, 14 au vizat deversări de ape uzate, 1 a vizat aspecte privind calitatea aerului, 2 au vizat funcţionare ilegală fără autorizaţie, 6 au vizat disocnfortul olfactiv, 4 au vizat disconfortul fonic şi 16 sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare”, precizează comisarul şef Mihai Togor.
De asemena o pondere foarte importantă în activitatea de control au avut-o verificările efectuate în contextul cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva României, acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, introdusă în temeiul articolului 258 din Tratatul privind funcţioanrea Uniunii Europene, prin care Comisia Europeană solicită curţii să constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce ii revin privind depozitele de deşeuri de pe teritoriul României, fiind urmărită punerea în aplicare a Ordinului Ministrului nr. 1063/2017, prin verificarea celor nouă depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase incluse în HG 349/2005 şi a celor 8 depozite de deşeuri municipale neconforme ecologizate şi închise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!