De curând comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea lichidului antigel, lichidului de spălare parbrize şi anvelope noi. Deficienţele nu au contenit să apară. Din cei 28 operatori economici verificaţi la 19 au fost constatate abateri. Pentru deficienţele constatate protectorii consumatorilor au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 56.000 lei.
Principalele deficienţe constatate au fost: informare incompletă, lipsa avertismentelor specifice produselor chimice periculoase, a listei ingredientelor, etc. Netraducerea etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare în limba română, lipsa datelor de identificare a operatorilor economici importatori / distribuitori ai produselor şi neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor în mod vizibil au fost alte nereguli des constatate.
Sesizări
Pentru produsele chimice periculoase consumatorii sunt sfătuiţi să anunţe imediat CJPC Bihor dacă găsesc la comercializare produse fără capace prevăzute cu sisteme de protecţie la deschidere pentru siguranţa copiilor şi fără însemnele tactile pentru siguranţa persoanelor nevazatoare. „De asemenea îi sfătuim să nu golească continuţul în alte recipiente gen flacoane de apă, suc, etc. pentru a evita ingerarea lor accidentală”, a precizat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
În ceea ce priveşte alegerea anvelopelor consumatorii sunt sfătuiţi să verifice informaţii care trebuie să le fie puse la dispoziţie de comercianţii anvelopelor printr-o etichetă aplicată pe produs. Eticheta specială autocolantă, asemănătoare celei aplicate pe aparatele electrocasnice, este alcătuită din trei pictograme. Astfel, în partea stângă a autocolantelor care sunt aplicate pe anvelope apare pictograma ce prezintă clasa de eficienţă a consumului de combustibil în care se încadrează acestea. Există şapte clase, notate de la A la G, care se stabilesc în funcţie de coeficientul de rezistenţă la rulare. Aceasta din urmă reprezintă, practic, raportul dintre rezistenţa la rulare a unui cauciuc şi sarcina pusă pe cauciuc. În pictograma aflată în partea dreaptă a noii etichete, cumpărătorii vor putea observa clasa de aderenţă la teren umed în care se încadrează anvelopele pe care urmează să le achiziţioneze. Aceste clase sunt notate tot cu litere de la A la G, unde A reprezintă clasa cu cele mai scurte distanţe de frânare. Cea de-a treia pictogramă, aflată în partea inferioară a autocolantului aplicat pe anvelope ilustrează clasa de zgomot exterior de rulare şi valoarea sa măsurată în decibeli.
Consumatorii bihoreni pot face reclamaţii, sesizari sau să fie consiliaţi cu privire la problemele de care se lovesc în calitate de consumatori la sediul CJPC Bihor din Oradea, str. Sucevei, nr.4/A, telefonic la numarul 0259/431817 sau prin email bihor@opc.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!