Executivul a propus rezilierea contractului de asociere cu operatorul în sectorul geotermal şi preluarea punctelor termice 512, 513 şi 514 din Ioşia la Electrocentrale SA, o dată cu creşterea preţului pentru clienţii acestora. Iniţiativa a întâmpinat opoziţia democrat liberalilor.
„Nu putem fi de acord cu trecerea la preţul unic pentru întreg oraşul în condiţiile liberalizării preţului la gaz”, a explicat liderul grupului, Dorel Corcheş.
O opoziţie mai vehementă a primit proiectul din partea celor direct afectaţi. Uzând de dreptul preşedintelui de şedinţă, liberala Florica Cherecheş a supus prima dată la vot proiectul, care a trecut cu 18 „pentru”. Abia apoi a dat cuvântul celor din sală, când declaraţiile lor nu mai puteau schimba nimic.
Să plătească CET-ul!
„Aici sunt 4.000 de semnături de la oamenii din Ioşia care se împotrivesc acestei hotărâri”, a anunţat Horea Vuşcan, liderul Mişcării Verzilor, vorbind în numele opozanţilor. Argumentele pentru care acesta a ameninţat cu contenciosul administrativ ţin de aşa zisa practică a executivului care duce la monopol pe piaţa energentică, prin impunerea preţului unic şi al unui singur operator în sistemul energetic.
„Pierderile de la ieşirea din CET până la punctele termice sunt de 45%. CET-ul să vândă activele care stau degeaba în curtea lor, şi care au fost cumpărate pentru interese personale şi să plătească ei pierderile!”, a adăugat Petru Pipiş, admnistratorul asociaţiei Cazaban Oneşti.
Cu sau fără comentarii, cei din Ioşia au şanse reale să devină clienţii CET-ului şi să li se factureze 193,02 lei pe gigacalorie la începutul sezonului rece.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!