Munca fără forme legale de încadrare este practicată încă de mulţi agenţi economici, în ciuda amenzilor destul de mari. În cursul lunii octombrie, în cadrul campaniei naţionale „O zi pe săptămână”, în domeniul relaţiilor de muncă, ITM Bihor a controlat un număr de 78 angajatori. Au fost sancţionaţi 31 angajatori, fiind aplicate un număr de 43 sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 487.500 lei. „Au fost identificaţi un număr de 20 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 43 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens au fost aplicate 20 amenzi în valoare totală de 460.000 lei”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Au fost constatate 152 deficienţe, fiind dispuse măsuri pentru remedierea acestora. Deficienţele constatate se referă la: neîncheierea contractelor individuale de muncă; neîntocmirea actelor de suspendare a contractelor individuale de muncă; transmiterea de date eronate în REVISAL; neprezentarea evidenţei orelor de muncă prestate; nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară.
În perioada mai – octombrie 2014, în cadrul „ Campaniei europene pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel”, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă ITM Bihor a efectuat controale în toate tipurile de întreprinderi care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: producţie alimentară, prelucrarea metalelor, îngrijirea sănătăţii, hoteluri, restaurante, catering, vânzări cu amănuntul şi en-gros. „Alunecarea, împiedicarea şi căderea constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea până la munca de birou”, a subliniat Marius Rotar. Au fost controlaţi 37 de angajatori, 23 fiind sancţionaţi. S-au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale constând într-o amendă în valoare de 4.000 de lei şi 42 de avertismente. Deficienţele constatate au fost: documentaţia privind evaluarea riscurilor incompletă (nu prevedea riscul de alunecare de la acelaşi nivel); neutilizarea echipamentelor individuale de protecţie (lipsă încălţăminte cu talpă antiderapantă); deficienţe privind modul de asigurare, marcare şi întreţinere a căilor de acces şi de circulaţie şi marcarea acestor zone (iluminat neadecvat).
Citiți principiile noastre de moderare aici!