În ultima zi a lunii martie, prefectul Gavrila Ghilea ieşea la rampă, acuzând nereguli depistate în pieţele orădene. Ghilea spunea că pietele sunt pline de „samsari” care cumpără la subpreţ produsele adevăraţilor producători şi le revând apoi la tarabă, cu adaosul care le convine. Reprezentantul Guvernului în Bihor a informat la acea vreme că mai multe certificare de producător au fost reţinute şi că urmau să fie verificate şi primăriile din judeţ. Asupra acestora din urmă planau dubii cu privire la modul în care eliberau certificatele.
Într-o situaţie cerută recent Prefecturii de către cotidianul nostru, ies în evidenţă două amenzi aplicate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Bihor. E vorba despre cea care îl vizează pe primarul de Tinca, liberalul Coste Teodor şi secretarul comunei Pomezeu, Ştefan Todiţă. Cei doi au fost „arşi” fiecare cu câte 5.000 lei noi. În cazul lui Coste, se invocă art. 10, lit. a din Hotărârea de Guvern nr. 661/2001: „art. 10. – Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: a) eliberarea de către primar a certificatului de producător fără existenţa cererii şi a procesului-verbal de verificare sau eliberarea certificatului de producător, deşi în procesul-verbal de verificare se menţionează că solicitantul nu deţine teren sau animale”.
De asemenea, în cazul lui Todiţă, amenda se argumentează prin faptul că „nu a luat măsurile ce-i reveneau din punct de vedere legal în activitatea de eliberare a Certificatelor de producător”. Şi în cazul său se invocă acelaşi temei legal.
Ce acuză amendaţii
Atât primarul Coste cât şi secretarul Todiţă au contestat în instanţă amenzile. Cei doi invocă faptul că directorii din deconcentrate nu mai au dreptul de a efectua controale, dată fiind o decizie în acest sens a Curţii Constituţionale.
„Sigur că trebuia să verific. Trebuia să facem cum scrie în lege, însă nu am semnat eu niciun certificat de producător. Sunt de acord că trebuie oprită specula, însă nu e corect să-i verifice doar pe primarii liberali. I-am dat în instanţă iar dacă aceasta va hotărî să plătesc, voi plăti. Dacă nu, am scăpat”. A fost declaraţia primarului de Tinca, Teodor Coste, care acceptă totuşi că au fost găsite nereguli. „Până la urmă, n-a fost rău că ne-a verificat. Ştiu şi eu cum să mă comport cu colegii de acum înainte”, spune tot primarul…
Şi secretarul de la Pomezeu, Ştefan Todiţă, invocă controale cu tentă politică. El acceptă că au fost nişte probleme legate de eliberarea certificatelor de producător de către Primăria Pomezeu: „Fata care face certificatele n-a trecut în trimestrul cutare ce se vinde. A omis, n-a ştiut. Primarul este cel care răspunde de eliberarea lor. Însă m-au găsit pe mine la Primărie şi mi-au dat mie amenda. Nu mă tem eu de ei. I-am atacat în instanţă”, ne-a declarat Todiţă.
Replica lui Ghilea
I-am adus la cunoştinţă prefectului Ghilea acuzele celor amendaţi: „Dânşii să respecte legea, în primul rând şi mai apoi să se plângă. Nu se pune problema unor comenzi politice. Problema trebuie văzută din alt punct de vedere: dacă este adevărat ce s-a constatat sau nu, de aici trebuie pornită discuţia. Sigur,
ca să se apere omul poate să spună ce doreşte, însă, în ceea ce mă priveşte, n-am indicat nimănui pe cine să verifice şi să sancţioneze”, ne-a declarat prefectul Gavrilă Ghilea.
DADR Bihor a aplicat amenzi şi comercianţilor cărora li s-au găsit probleme la certificatul de producător, pe baza aceleaşi Hotărâri de Guvern 661/2001. Amenzile au fost însă de doar câte 500 lei.
Conform prefectului, controalele continuă.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!