Conducătorul auto nici măcar nu a contestat valoarea înregistrată de aparatul radar și chiar a achitat jumătate din amendă. A cerut însă anularea contravenției pentru ca nu cumva, din cauza greșelii din documentul dat de polițiști, sancțiunea să figureze în continuare ca neachitată în evidențele autorităților.
O amendă din… trecut
Potrivit șoferului, pe 21 octombrie 2022, în timp ce se deplasa pe DN1, prin localitatea Cornițel, spre Cluj-Napoca, a fost înregistrat de aparatul radar depășind cu 38 km/h viteza maximă admisă. Agenții l-au sancționat cu o amendă de 870 de lei și patru puncte de penalizare.
[eadvert]
Ulterior, bărbatul a observat că în procesul verbal era menționată o dată diferită față de cea în care a fost amendat. Astfel, în loc de ”21.10.2022”, era menționată data de ”21.08.2022” sau „21.05.2022” – scrisul nefiind descifrabil în totalitate. Din acest motiv, când s-a dus să achite jumătate din amendă, funcționara căreia i s-a adresat nu a putut opera plata în sistemul informatic. Aceasta pentru că termenul de 15 zile putea plăti doar jumătate din sancțiune era deja depășit, prin raportare la data trecută în procesul-verbal.
Conducătorul auto a reușit, totuși, să achite online cei 435 de lei, dar nu a fost sigur că plata a fost într-adevăr operată.
„Este posibil ca, ulterior, în evidențele Primăriei (…) să figureze cu amendă contravențională în cuantum de 870 de lei, întrucât cele 15 zile în care putea să achite jumătate din aceasta au fost depășite”, a explicat bărbatul în plângerea adresată Judecătoriei Aleșd.
Dată scrisă greșit de două ori
Ca urmare, chiar dacă a recunoscut că este posibil să fi avut viteza de 88km/h în acea localitate”, reclamantul a solicitat anularea procesului-verbal din cauza datei scrise greșit și restituirea banilor plătiți. Chiar și Poliția Bihor i-a dat dreptate, observând că ”agentul constatator a consemnat greșit atât data săvârșirii faptei, cât și cea a întocmirii procesului verbal”.
Judecătoria Aleșd a arătat că menționarea greșită a datei săvârșirii faptei echivalează cu o lipsă a acesteia, astfel că a dispus anularea procesului verbal de contravenție. În schimb, a arătat că pentru restituirea banilor achitați șoferul trebuie să urmeze o procedură specială, administrativă, și să se adreseze instituției care a încasat cei 435 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!