Garda de Mediu Bihor, prin prim-comisarul Călin Mocan, a invitat ieri ziariştii la un control inopinat la ferma de porci din Iosia a SC Nutripork Palota şi la fabrica Zahărul pentru a se depista sursa mirosului neplăcut ce a reapărut recent în vestul Oradiei. „Ne-am autosesizat, inclusiv la noile semnale venite de la cetăţeni şi mass-media. Şi controlul efectuat de noi în luna aprilie la ferma de porci s-a soldat cu o amendă de 50.000 de lei plus notificări la ARPM Cluj, singura instituţie care poate retrage autorizaţii de mediu. Noi putem doar constata şi amenda nerespectarea prevederilor din autorizaţiile de mediu”, şi-a explicat Călin Mocan demersul.
La ferma de porci, echipa de control a fost condusă de şeful fermei, Alexandru Tanasz, la batalul de depozitare a dejecţiilor animalelor. Acolo, comisarii de mediu şi ziariştii s-au convins că s-a acoperit batalul cu paie, şi că mirosul era mai slab decât cel din faţa fermei.
Însă dr. Tanasz nu a putut explica pertinent lipsa perdelei verzi de protecţie de pe marginea batalului. „Am plantat copăcei, dar s-au uscat”, a spus şeful fermei, fără a putea arăta comisarilor de mediu resturile arborilor uscaţi. Ca atare, Nutripork a fost amendată cu 50.000 de lei pentru lipsa perdelei vegetale.
Preţul dulciurilor
La SC Zaharul, comisarii de mediu au constat că depozitul de borhot era golit şi curat. Însă un miros specific s-a simţit la staţia de pre-epurare a apelor reziduale, chiar şi în condiţiile în care SC Zaharul respectă normele tehnologice de mediu impuse inclusiv de legislaţia europeană în domeniu. „Întradevăr, apar emanaţii la câmpul cu nămol. Dar aceasta este tehnologia folosită de fabricile de zahăr din toată Europa. Când e pompată spre Staţia de Epurare a oraşului, apa pre-tratată de noi nu mai are miros. Problema e că oraşul s-a extins spre vest ani de zile după ce fabrica de zahăr a început să funcţioneze în zona industrială, în urmă cu 55 de ani. Oricum, nu credem însă că mirosul acesta ar putea ajunge până în cartierul Ioşia”, a precizat Monica Potău, şefa Protecţiei Mediului la SC Zaharul SA.
„Vestul cartierului Rogerius a fost construit după inaugurarea fabricii de zahăr. Aşa încât, câtă vreme respectă tehnologia impusă prin avizul de mediu, nu putem aplica nicio sancţiune, fiindcă ar anula-o cu certitudine în instanţă”, a conchis Călin Mocan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!