„Este un caz extrem de grav. Până în prezent în judeţ nu am avut un volum atât de mare de deşeuri abandonate şi sper să nu mai avem”, spune Mihai Togor, comisar şef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor.
În urma unei sesizări, joi – 6 septembrie 2018, comisarii de mediu au efecuat un control, iar în vecinătatea drumului DN1H, în apropierea localităţii Şinteu a fost găsită o cantitate de circa 150 de metri cubi de deşeuri, pe o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi, deşeuri rezultate la staţia de transfer a SC Salubri SA. Este vorba despre deşeuri măcinate rezultate în urma sortării, deşuri care trebuiau aduse la Depozitul Ecologic Judeţean Eco Bihor.
Gunoaie au mai fost abandomate şi pe raza comunei Ţeţchea. Vinovat de situaţie este tocmai operatorul de salubritatea Salubri SA Aleşd.
Un al doilea control a fost efectuat de comisarii de mediu luni, 10 septembrie 2018. Astfel s-a descoperit că nu mai puţin de 13 transporturi ilegale au fost făcut către cele două gropi clandestine.
„În luna iulie au fost făcute opt transporturi la Eco Bihor, în luna august doar trei. Această diferenţă nu s-a mai regăsit la depozitul ecologic. În plus, se vede cu ochiul liber că acelaşi tip de deşeuri este şi la staţia de sortare din Aleşd, pregătit să fie adus la Eco Bihor, şi în cele două locaţii”, a precizat Mihai Togor.
A fost identificat şi transportatorul acestor deşuri, care este o persoană fizică. „Acesta şi-a recunoscut fapta. De fapt toţi şi-au recunoscut faptele, notele de constatare fiind semnate, însuşite, fără obiecţiuni”, a precizat şeful Gărzii de Mediul Bihor.
SC Salubri SA Aleşd colectează deşuri din zece UAT-uri. În staţia de transfer de la Aleşd acestea sunt sortate. Gunoiul menajer este toacat şi apoi trebuie transportat la depozitul ecologic Eco Bihor din Oradea.
Sancţiuni
Societatea comercială a fost sancţionată cu 100.000 lei pentru fapta comisă. Încă o amendă de 100.000 de lei a fost aplicată companiei pentru nerespectarea măsurilor impuse anterior deoarece şi anul trecut firma de salubritate a fost sancţionată pentru aceiaşi faptă. Pentru abandonarea gunoaielor în loc nepermis în 2017, SC Salubri SA Aleşd a fost sancţionată cu 40.000 lei.
„Am aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, unde principala condiţie impusă este ca operatorul să urmărească realizarea managementului deşeurilor până la stadiul de eliminare finală. Acest lucru înseamnă că în momentul în care pleacă de la staţia de sortare, orice deşeu trebuie să fie însoţit de un act de încărcare – descărcare, iar eliminarea finală trebuie să fie recepţionată de un operator autorizat. Aceste documente la Salubri SA nu există pentru această cantitate de deşeuri”, a precizat Mihai Togor.
De asemenea, SC Salubri a primit termen ca până pe data de 17 septembrie să degajeze şi igienizeze aceste suprafeţe de teren. Totodată, Administraţia Sitului Natura 2000 Muntele Şeş trebuie să verifice zona, dacă speciile şi habitatele au fost afectate în vreun fel de depozitarea ilegală de deşuri, dar şi salubrizarea şi igienizarea zonei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!