Numeroasele reclamaţii i-au determinat pe protectorii consumatorilor să verifice SC Invest System Capital SRL Oradea. Neregulile nu au contenit să apară. Comisarii au constatat că prin prezentarea generală a ofertei, într-un mod neclar, ambiguu şi greu de înţeles pentru consumatori, aceştia erau determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel n-ar fi luat-o, fiind astfel încălcate atât prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, cât şi cele ale din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor. „Ca urmare a reclamaţiilor înregistrate de la consumatori, în data de 16 martie Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a sancţionat SC Invest System Capital SRL Oradea cu amendă contravenţională în cuantum de 15.000 lei. Aceştia au dispus şi încetarea imediată a practicii comerciale înşelătoare, precum şi restituirea sumelor de bani încasate de la consumatori”, a precizat Traian Bejan, comisarul şef împuternicit al CJPC Bihor.
Sume în avans
Prin publicitatea facută în mass-media, operatorul economic promitea consumatorilor obţinerea unor împrumuturi fianciare în condiţii mai puţin severe decât cele impuse de instituţiile financiare.
În fapt, SC Invest System Capital SRL, având ca activitate principală înregistrată „Alte activităţi de servicii suport pentru intreprinderi”, incheie cu consumatorul un contract de mandat devenind, conform Regulamentului de participare, organizatorul unor grupuri de consumatori, în vederea facilitării acestora să dobândească, cu plata în rate, dreptul de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile stabilite în prealabil.
Din documentele anexate reclamaţiilor depuse de consumatori la CJPC Bihor reiese faptul că petiţionarii au semnat un contract de mandat şi au achitat o taxa de înregistrare în grup, după care, în funcţie de suma necesară achiziţionării bunului şi perioada de rambursare, li s-a stabilit valoarea ratei lunare (care cuprinde şi o taxă de administrare calculată pe baza unui procent aplicat la preţul bunului de vânzare + TVA-ul aferent acesteia) şi numărul de luni de plata.
„Având în vedere că organizarea consumatorilor în astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, sfătuim consumatorii să citească cu atenţie toate condiţiile contractuale astfel încât, să nu cadă în capcana întinsă de asemenea societăţi comerciale”, spune şeful CJPC Bihor.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!