Girexim a decis să părăsească, începând din 31 martie operarea Stației de Tratare Bio-Mecanică a Deșeurilor din Oradea, încălcând astfel contractul semnat cu autoritățile județene. Această acțiune a determinat Consiliul Județean Bihor să ia măsuri rapide și să mandateze SC ECO Bihor pentru preluarea operării stației, pentru a preveni riscurile financiare și sancțiunile din partea autorităților de mediu.
În contextul acestor probleme, Girexim a solicitat, în 2024, rezilierea unilaterală a contractului pentru administrarea stației. Aceasta invoca neaprobarea unei majorări semnificative a tarifelor, pe care le considera necesare pentru a-și echilibra activitatea.
Potrivit Gărzii de Mediu Bihor, „operatorul stației de tratare mecano biologica a deșeurilor din Oradea str. Santăului a fost sancționat cu amenda în valoare de 500.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor din Autorizația Integrata de Mediu. Mai precis, începând cu data de 31 martie anul acesta, activitatea la acest punct de lucru a fost sistată, fără ca operatorul sa notifice Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Bihor despre aceasta acțiune. Stația de tratare deservește activitatea de colectare a deșeurilor de la 35 UAT printre care și Municipiul Oradea. În prezent, deșeurile colectate sunt transportate la Stația de Tratare Mecano Biologica deservită de SC ECO BIHOR“.
În decembrie 2024, consilierii județeni respinseseră cererea Girexim de majorare a tarifelor pentru prelucrarea deșeurilor, care ar fi dus la o creștere semnificativă a costurilor de la 137 la 288 de lei pe tonă.
Atunci, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a considerat că suma solicitată ar fi fost prea mare și ar fi afectat activitatea operatorilor economici din domeniu. De asemenea, firma a avertizat că, în cazul refuzului, va denunța contractul de administrare a stației.
Tot în aceeași perioadă, Consiliul Județean a aprobat înființarea unei noi societăți, Ecologic Prest, care avea rolul de rezervă pentru preluarea administrării stației în cazul în care operatorul actual nu mai dorea să continue activitatea. Societatea Ecologic Prest a fost constituită cu capitalul social împărțit între Consiliul Județean Bihor (55,46%) și Primăria Oradea (44,44%).
Trimite articolul
XFoarte bine. Ar fi fost utila o amenda și mai mare. Asa țepari invata ca nu sunt susținuți. Se întra pe tarife joase, ca al doilea sau al treilea an sa se indice ca acestea nu sunt sustenabile și sa le dubleze. În acest fel societățile care probabil erau bine intenționate dar cu un preț inițial viabil nu sunt considerate….
Păcat ca acceptam acest tip de țepari în contractele publice…. nu ar strica amendarea legii achizițiilor publice pt a se evita acest tip de companii, respectiv crearea unei baze de date cu aceștia și interzicerea lor la participarea licitațiilor publice.