„În ceea ce priveşte partea coercitivă, trebuie ştiut că începând cu data de 6 august 2012 au intrat în vigoare prevederile art. 30 din Legea nr. 260/2008 privind aplicarea amenzilor contravenţionale pentru nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor. Primăria Oradea a acţionat până în prezent pe linia mediatizării, prin transmiterea mai multor comunicate de presă, dar şi prin informări directe ale persoanelor fizice care au intrat în contact cu angajaţii Direcţiei Economice”, spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Prima de asigurare este de 20 euro, respectiv 10 euro pe an, raportat la fiecare tip de locuinţă. Aceste poliţe asigură proprietarul imobilului împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.
„Legea prevede ca persoanele fizice şi juridice să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţie de locuinţă, aflate în proprietatea lor şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale pentru suma de 20 mii euro şi respectiv 10 mii euro, în funcţie de tipul construcţiei”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Acelaşi cadru legal prevede şi amenzile de care sunt pasibili cei care refuză să-şi asigure locuinţa. „Potrivit acestei prevederi legislative, orădenii care nu au încheiat o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţelor sau nu posedă o asigurare facultativă, care să acopere riscurile cuprinse în poliţa obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor naturale, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei”, zice comunicatul Primăriei.
Liste neactualizate
Aplicarea acestora cade în sarcina administraţiilor locale, în măsura în care primăriile primesc listele cu cei care nu au asigurări, din partea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Calea legală este trimiterea unei înştiinţări către persoanele fizice şi juridice care nu deţin o asigurare validă, în urma verificărilor urmând aplicarea de amenzi dacă acest lucru se impune.
O problemă serioasă de care se izbesc cei care ar trebui să aplice amenzile este neactualizarea listelor la zi. Edilii au punctat faptul că locuinţele cumpărate prin credit ipotecar sunt o categorie necuprinsă în listele Pool-ului. Banca creditoare a obligat beneficiarii să-şi facă asigurările obligatorii pe loc, la serviciile interne unităţii dar nu a comunicat apoi către Pool poliţa. Din 13 firme care comunică date, niciuna nu este bancă.
Neseriozitatea listelor este dovedită şi prin faptul că sunt firme care au înnoit poliţe de asigurare de anul trecut dar nu le-au comunicat către Pool. În aceste condiţii, cel puţin deocamdată, măsurile luate de Primărie pentru asigurarea obligatorie a locuinţei sunt de avizare insistentă a populaţiei referitor la utilitatea acesteia.
„Solicităm orădenilor să facă demersurile necesare încheierii unui contract de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale, pentru evitarea aplicării unor măsuri coercitive”, a încheiat viceprimarul Ovidiu Muresan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!