Aplicarea amenajamentului pastoral drept obligaţie pentru a încasa subvenţia APIA pe pajişte a fost amânată, prin lege, până în 2019.
Iniţial termenul limită era anul acesta dar deoarece foarte puţin proiecte de amenajamemente pastorale au fost depuse s-a decis amânarea termenului. Astfel din 26 ianuarie 2018 este în vigoare Legea 44/2018 pentru modificarea şi completarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.
Potrivit noii legi, în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2019 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. (Art. 12).
Noul act normativ obligă consiliile locale să aprobe amenajamentele pastorale pentru toate pajiştile permanente din unitatea administrativ-teritorială, întocmite de către specialiştii din cadrul primăriilor, al direcţiilor agricole judeţene sau de către specialiştii din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare. Specialiştii cu atribuţii pentru întocmirea amenajamentelor pastorale se vor constitui în grup de lucru prin ordin al prefectului. Membrii grupului de lucru vor fi stabiliţi prin decizie a şefului direcţiei agricole şi a primarului.
Procedură
În prezent doar 17 proiecte de amenajamente pastorale pentru o suprafaţa de 7.646 ha au fost avizate de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor.
În judeţul Bihor, din datele statistice reiese că din cele aproximativ 500.000 ha teren agricol, circa 165.000 ha reprezintă pajişti şi fâneţe naturale, acestea însemnând un procent de 35%, din care doar 5 % sunt incluse în proiectele de amenajamente pastorale.
„Cei care utilizează astfel de terenuri trebuie să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate păşunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor.
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor, în sensul sprijinirii acestor acţiuni, a desemnat pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) câte un specialist din cadrul instituţiei, care deţine şi funcţia de membru în grupul de lucru, în vederea stimulării şi certificării corectitudinii datelor care urmează a fi evidenţiate în aceste studii.
Mai multe informaţii se pot obţine la sediul DAJ Bihor sau la tel. 0259/416.722.
Citiți principiile noastre de moderare aici!