Aglomeraţia de la Unitatea de Primire Urgente nu va dispărea curând, dimpotrivă. Oamenii care se îmbolnăvesc seara sau în weekend vor da în continuare fuga la UPU de la Judetean, la spitalul privat din oraş sau vor chema Ambulanţele. Asta pentru că veriga intermediară (medicina primară) nu e suficient de prezentă, spune preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, dar şi pentru că Ambulatoriul unităţii funcţionează în condiţii improprii, în spaţii mici, neaccesibile, pe scurt – deloc bine, spune chiar managerul Spitalului Judetean, dr. Carmen Pantiş.
Cercul vicios
Fiindcă descentralizarea spitalelelor şi, în cazul de faţă trecerea de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean nu s-a făcut pe de-a-ntregul, şefii unităţii nu au posibilităţi financiare acum nici să îi plătească mai mult pe doctorii şi asistentele care lucrează mai eficient în spital sau care lucrează ori ar lucra mai mult şi în ambulatoriu.
Prin urmare, policlinica Judeţeanului e închisă pe timpul weekend-ului, seara, noaptea şi de sărbători, adică exact în perioadele când bihorenii se îmbolnăvesc în număr mai mare sau suferă acutizări ale unor afecţiuni pe care le-au neglijat din lipsă de bani, timp sau mentalitate.
Directorii Spitalului Judeţean spun că vor să eficientizeze activitatea din ambulatoriu, prin mutarea lui pe str. Gheorghe Doja, în clădirea Staţionarului I, dar aceasta nu se ştie când va fi efectuată, din lipsă de bani şi spaţiu. Pentru ca Spitalul Judeţean de pe str. Ghe. Doja să beneficieze de ambulatoriu integrat funcţional, ar fi necesară înainte reformarea altor secţii, pentru a face loc în spaţiu adecvat, cu circuite separate, ambulatoriului.
Dat fiind acest cerc vicios – lipsa banilor pentru stimularea medicilor ce ar lucra în ambulator şi lipsa de finanţare pentru integrarea ambulatoriului la spital, bihorenii vor rămâne probabil ani de zile la variante puţine de tratament în urgenţe: UPU, Ambulanţă sau spitalul privat din oraş.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!