La doar câteva zile de la informaţia dată la Oradea despre inadvertenţele în plata ambulantelor din ţară, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila anunţă schimbarea tarifelor “necesare în stabilirea bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanta cu casele de asigurări de sănătate”.
După cum informa vineri la Oradea, Cseke anunţă că vrea ca ambulantele din ţară să primească bani în funcţie de numărul locuitorilor din fiecare judeţ şi să nu mai fie finanţate pe baza criteriului istoric (număr de intervenţii din anii precedenţi) sau a altor “criterii subiective”: “Fondurile alocate serviciilor de ambulanta vor fi calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri”.
Cseke a exemplificat tarifele diferenţiate existente la această oră la serviciile judeţene de ambulanta, informând că în 2009 diferenţa între tariful minim şi maxim per locuitor a oscilat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 – între 16,88 lei şi 74,81 lei. Aşa s-a ajuns, a detaliat Cseke, ca în 2009, ambulanţa dintr-un judeţ cu aproximativ 240 000 de locuitori să primească un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800 000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.
Din iunie
Prin urmare, ministrul a întocmit un proiect de ordin, supus deja dezbaterii publice, pe baza căruia intenţionează să modifice sistemul alocării de fonduri la ambulante începând chiar din iunie anul acesta. Tot din anul în curs vor fi stabilite şi plafoane maxime şi minime de 37 lei si 23,5 lei per locuitor, în functie de numărul de locuitori din fiecare judeţ. Pentru aceasta, în 2011, bugetele ambulantelor din 20 de judeţe plus Bucureşti vor primi suplimentări la buget de 5% până la 39%, iar corecţiile se vor face şi din mers pe parcursul următorilor trei ani.
Suma totală alocată bugetului din 2011, pentru serviciile judeţene de ambulanta, este de 633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010.
Modificarea efectuată de Ministerul Sănătăţii nu va afecta prea mult Serviciul Judeţean de Ambulanta Bihor. Conform noului criteriu de alocare a banilor, Ambulanţa Bihor va primi un buget redus cu 15%, dar managerul SAJ Bihor, dr. Daniela Petrişor spune că “ne vom descurca”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!