Tabletele au fost cumpărate prin programul național al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) „Extinderea infrastructurii informatice a sistemului național unic pentru apeluri de urgență până la nivelul resurselor mobile ale agențiilor de intervenție Ambulanță și SMURD și ale unităților de primiri urgențe”. Directorul tehnic interimar al Ambulanței Bihor, Adrian Stângă a declarat că o tabletă costă în jur de 11 500 de lei și au fost distribuite 45 de astfel de tablete pe echipajele de urgență din stațiile și substațiile de la Oradea și din județ.
Dr. Hadrian Borcea a informat că și la SMURD au fost recepționate 14 tablete și că acestea au ca principal rol introducerea datelor medicale prin eliminarea fișelor și folosirea acestora în scopul ușurării muncii cadrelor medicale dar și a salvării de persoane.
Printr-un sistem național datele medicale introduse în tablete sunt securizate și arhivate de STS astfel că nu există niciun risc de pierdere sau furt. De menționat că personalul medical nu va acorda prioritate introducerii datelor ci asistării pacienților, înscrierea informațiilor medicale urmând a se face după rezolvarea cazului medical.
Populația trebuie să știe că cu aceste tablete, cadrele medicale pot face fotografii pacienților dar numai cu scop medical și nu vor putea fi transmise pe niciun canal mass media sau pe rețele de socializare.
Un plus al folosirii acestor tablete este inițierea unui „istoric medical”. Astfel se va ști oriunde în țară dacă un pacient a mai beneficiat de servicii medicale de urgență (dată, loc, afecțiune). Nu în ultimul rând, acest sistem ar putea evidenția mai bine timpii de deplasare și de ajungere la caz a mașinilor medicale de urgență și ar putea dovedi oamenilor promptitudinea la locul intervenției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!