Majoritatea managerilor serviciilor județene de ambulanță din țară, inclusiv dr. Liciniu Venter de la SAJ Bihor, dar și șefii UPU-SMURD din țară au transmis, prin acord electronic, pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a înlesni comunicarea ce pare imposibilă se pare cu actualii reprezentanți ai Guvernului, denumiți “anumite personaje”. Comunicatul face referire la afirmațiile referitoare la posibila demitere a dr. Raed Arafat, demitere ce ar comporta și riscuri.
Unul din zece români
În comunicatul extins și semnat electronic, se aduce aminte modul de funcționare a Sistemului de Asistență Medicală de Urgență și Prim-Ajutor Calificat, ca structură integrată cu rol strategic, bazată pe colaborarea dintre departamente din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, autorități locale.
Semnatarii spun că „dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple și esențiale relații de interdependență, poate duce la pierderi de vieți omenești.
În comunicat se aduce aminte de cei 25 de ani de experiență SMURD, dezvoltarea și implicarea mai multor specialități, incluzând ATI, precizându-se că „anual unul din zece români a beneficiat de intervenția echipelor Serviciilor județene de ambulanță, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat in Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populația României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistența oferită de Sistemul Medical de Urgență și Prim-Ajutor Calificat prin profesioniști cu experiență care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internațional”.
Rolul dr. Raed Arafat, efort colosal
În comunicat, se explică rolul dr. Raed Arafat, început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgență care punea siguranța și viața pacientului în centrul atenției acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflați în suferință.
Se precizează că amenințări constante la adresa sistemului de urgență au început să apară în perioada anilor 2011 – 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale.
Semnatarii spun că pentru ca acest sistem să funcționeze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci și identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproșează, și nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca și cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voința celor care nu au înțeles sau nu înțeleg aceste mecanisme: “Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut”. Ca exemple sunt date propunerile legislative, propuneri de regulamente sau proceduri lăsateuitate prin sertarele unor ministere.
Semnatarii spun că acum amenințările au luat amploare, că a devenit un „un fenomen concertat” și că acestea vin înainte de finalizarea unor anchete sau audituri care sunt făcute oricum de către neprofesioniști, din oferte ale domeniului privat.
Semnatarii amintesc de acuzele aduse urgentiștilor în diverse situații limită (tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal) și ar dori ca în toate cazurile săs e pronunțe specialiști în urgențe.
Construit în 30 de ani, dărâmat în 30 de zile
Medicii și asistenții semnatari spun că în discuție nu e vorba de omul Arafat, ci de ceea ce a făcut el în 30 de ani pentru România: „acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veți pune în loc?”
Semnatarii spun că dacă guvernanții ce îl vor dat jos pe Arafat nu știu să explice cum va funcționa sistemul de urgență fără dr. Arafat, „atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsați să ne să ne vedem de treabă alături de Raed. În caz contrar, ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă odată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important”.
Trimite articolul
XFiti oameni serioși acest om sa dedicat trup și suflet pt cea ce face si acum ce……….vom organiza miting pt acest om si va rugam sa țineți cont de medici care îl susțin pt ca sunt medici cu experiență față de cea ce fac. Lipai dumitru
sunt alaturi de semnatarii cimunicatului si de singura institutie care functioneaza perfect si inspre binele oanenilor.
Orice persoana de pe orice functie poate fi inlocuita fara sa se observe. Nu e Arafat singurul care cunoaste functionalitatea sistemului de urgente….sa fim seriosi. La cate greseli de sistem s-au observat de-a lungul timpului, intamplari din care populatia a avut de suferit se pare ca Arafat s-a cam plafonat pe post, e nevoie de un medic cu mai multa viziune in sistem.
-
Vai de tine ce ineptii debitezi…
-
mu1e1diotule
SUNT ALĂTURI DE INSTITUȚIA SMURD, NECESARĂ ȘI FOARTE DE FOLOS NOUĂ .!
Hai sa vindem SMURd-ul la straini pe nimic + mita. Facem un purcoi de bani si apoi dam vina pe PSD.
nu va uitati numai la imaginea care si-a facuto,stati linistiti ca sa facut mari afaceri cu smurdul, inca nu se spune dar va veni si timpul ala
Niște criminali angajați de pe cele doua mașini de morga asta “salvări”!!! Pana vin ei după plătitori de are și impozite din care aceste mizerii își primesc bani , oameni mor !!! Nu mai vorbesc se serviciul 112 de tot rahatul gen la dispecer/a “ da cum se simte mai sufla este Galbena “” in loc sa zică in mortiiiiii ei de dejecție umana ca trimite echipaj te mai tine și la telefon 15 min pana chiar îți moare cineva din familie !!!nu mai zic ce lejer și rupencuristi sunt aia de pe salvări când vin!!!
-
Daca suni la 112 si zici ca vrei ambulanta ca moare cineva, poate daca esti medic poti fi crezut, altfel e nevoie de niste date despre cel care din punctul tau de vedere moare. Sunt 2,3 medici care deservesc intregul judet, de unde vrei sa se trimita doar medici la toate cazurile??? Din acest motiv esti intrebat detalii, ca sa se faca diferenta, si eventual ca sa fi indrumat cum sa acorzi primul ajutor daca esti capabil. E usor sa critici fara sa cunosti detalii, fara sa iti pese…
Sant total de acord ca domnul Arafat sa nu fie demis pt ce a facut dinsul pt Serviciile de Ambulanta si S.M.U.R.D nu a facut nimeni in tara asta , dar nici unul de la guvernare indiferent de aderenta politica Sakvarea vietilor omenesti nu au culoare politica