Sunt nenumărate cazurile când cadrele de la serviciile medicale de urgenţă sunt arătate cu degetul în mod total nefondat, de către persoane care nu au habar de lupta cu secundele pentru salvarea de vieţi omeneşti.
Este cazul unui bărbat care, marţi, aproape de ora 12:00, a postat pe reţeaua de socializare Facebook trei fotografii (vezi alăturat) cu următorul text: „Mai presus de lege. Azi (6 iunie – n.r.), în spatele Pieţei Rogerius, Salvarea a blocat zeci de minute autovehiculele parcate. Sunt curios dacă şi şoferul consultă”.
Imediat apoi au început să curgă comentarii care îl susţineau pe autorul postării, şi altele, în care omului i se explica modul de reacţie a echipajelor de urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Bihor, dr. Liciniu Venter, a precizat că echipajul în cauză – cu medic, asistent, ambulanţier şi voluntar – s-a deplasat la un bolnav care a suferit ischemie acută la nivelul membrului inferior stâng. Pacientul a fost îngrijit acasă, iar apoi dus la spital. În astfel de cazuri trebuie să se intervină urgent, pentru ca suferinzii să nu rişte amputarea membrelor afectate.
Dr. Venter a mai informat că persoanele care văd că o maşină a Ambulanţei blochează, din graba spre pacient, alte maşini, pot suna la 112 şi să roage să fie anunţat echipajul pentru a mişca autoutilitara din loc.
Pe de altă parte, s-a încercat să se explice în mai multe comentarii ale acestei postări că nu mai există şoferi pe ambulanţe, aceştia devenind ambulanţieri, după ce au urmat un curs specific. Ambulanţierii ştiu şi ei foarte bine să aplice unele proceduri salvatoare, cum ar fi compresiile toracice şi ventilaţiile.
În plus, membrii echipajelor merg la pacienţi încărcaţi de aparatură (defibrilator, truse) şi targă sau scaun. De cele mai multe ori, numărul membrilor echipajelor de urgenţă e prea mic. Iar cu cât pacientul e în stare mai critică, cu atât echipajele se grăbesc să ajungă la el mai repede. Fiecare membru al echipajului are sarcini strict delimitate şi rol important în ajutorarea pacientului. Astfel că, dacă ambulanţierul arătat cu degetul de autorul postării pe Facebook ar fi rămas în maşină, nu ar mai fi putut ajuta echipajul pentru acordarea primului ajutor şi nici pentru coborârea pacientului din bloc până la maşină.
În plus, în zonele supraaglomerate de blocuri din Oradea, de multe ori maşinile Ambulanţei abia pot intra în parcări, iar alteori, din lipsa accesului, se întâmplă să parcheze, obstrucţionând temporar ieşirea altor vehicule. Zone problematice cu acces pentru ambulanţe sunt pe str. Galileo Galilei, dar şi pe str. Cazaban, la blocurile din Rogerius, dar şi în Piaţa Creangă sau împrejurul blocului Cicero etc.
Şi dacă oamenii ar întreba echipajele medicale ce aleg, ar afla că jurământul lui Hypocrate este respectat, chiar cu riscul de a bloca alte maşini. Altfel spus, e de preferat să se parcheze rapid maşina de urgenţă şi să se ajungă mai repede la pacient, decât ambulanţierul să dea ture nenumărate până găseşte un loc de parcare. În caz contrar, multe vieţi ar fi în pericol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!