Chiş a precizat că din 22 ianuarie, când Federaţia a înaintat ministrului Sănătăţii Ion Bazac o adresă cu 12 puncte nu s-a primit niciun răspuns.
Liderul naţional a precizat că doreşte anularea unui protocol semnat „peste noapte” pe vremea fostului ministru Eugen Nicolăescu, prin care toate ambulanţele de la orice serviciu de urgenţă pot fi oprite oricând de agenţii rutieri. Chiş a spus că cere anularea acestui protocol şi solicită respectarea Codului Rutier, pentru ca viaţa pacienţilor din ambulanţe să nu fie pusă în pericol.
Mişcări de protest
Chiş a amintit de cazul ambulanţei care transporta o victimă a unui incendiu şi care a fost oprită de un agent, pentru a fi testat şoferul Ambulanţei. Chiş a relatat că nu se opune verificării şoferilor, dar că, în caz de suspiciuni, agenţii pot urmări maşina până la spital şi, după predarea victimei, pot testa şoferul de pe ambulanţă.
Liderul naţional cere ministrului alocarea în continuare a sporurilor şi majorarea salariilor cu 50 – 100%, aşa cum este prevăzut în norme şi solicită plata în aşteptare nu doar în funcţie de numărul solicitărilor onorate. În caz contrar, Chiş anunţă că serviciile judeţene de ambulanţă din ţară riscă să intre în colaps. Liderul a explicat că în ţară, multe maşini de ambulanţă nu au CASCO. În Bihor, s-a luat decizia de a se amâna plata celui de-al 13-lea salariu pentru a se putea plăti CASCO la maşini. Liderul cele trei salarii de stabilitate pentru angajaţi, conform unor promisiuni ale vechiului guvern.
„În 2009 niciun drept salarial al angajaţilor de la serviciile judeţene de ambulanţă din ţară nu va fi anulat!”, este lozinca lansată de Federaţia Ambulanţa, a informat Chiş care spune că până în 25 februarie aşteaptă ca ministrul să primească reprezentanţii Federaţiei şi a patronatelor la masa tratativelor. Altfel, după această dată Federaţia va demara mişcări de protest, prima fiind un miting de amploare, la Bucureşti, a mai adăugat aceeaşi sur
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!