Săptămâna a început cu marcarea Zilei Ambulanţei Bihor. Cu oficiali judeţeni şi ai autorităţilor sanitare judeţene, dar şi foşti angajaţi ai Ambulanţei au fost invitaţi la o festivitate în curte.
De departe cel mai impresionant moment a fost omagierea veteranilor din acest serviciu medical, „cadre” ieşite la pensie de la Ambulanţa Bihor.
Istoric
Prima “Salvare” din Bucureşti (Societatea de Salvare din Bucureşti), a apărut în 28 iulie 1906 din iniţiativa privată a Profesorului Nicolae Minovici sub deviza: „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor”.
În prima “Salvare” din Bucureşti echipajul era format din vizitiu și sergenţi de oraș instruiți de dr. Minovici. În 1907 dr. Nicolae Minovici a solicitat și pus în aplicare pregătirea practica în salvare a studenților din anii mari ai Facultății de Medicină. Salvarea a început să funcţioneze organizat de la 1 august 1907, România fiind al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanță, după Olanda și Austria. În 1908, sub egida Societății de Salvare din Bucureşti, ia fiinţă Şcoala Samariteană, prima instituție din România în care s-a predat în mod organizat primul ajutor. Societatea de Salvare a participat activ în Primul Război Mondial totalizând 148.798 de cazuri în Bucureşti și Iași. Societatea de Salvare a participat activ în Primul Război Mondial totalizând 148.798 de cazuri în Bucureşti și Iași. Salvarea este naţionalizată în 1948, devenind Stația de Salvare Bucureşti. În 1965 apare, pentru prima dată în lume, specialitatea de urgențe medico – chirurgicale. În 1995, Stația de Salvare București ia numele de acum, Serviciul de Ambulanță al Bucureşti, iar la nivelul întregii țări, în fiecare județ, stațiile de Salvare se reorganizează, modificându-și numele, în Servicii Județene de Ambulanță – inclusiv în Bihor: Serviciul Județean de Ambulanță Bihor.
Prezent
Deşi oricând e loc de mai bine, parcul auto al Ambulanţei Bihor este format acum dintr-un total de 65 autosanitare: 6 ambulanțe tip C2 (de terapie intensivă pentru transportul medical asistat al pacientului critic, cu medic, asistent şi ambulanţieri pregătiţi pentru urgenţe), 7 ambulanțe tip B1 (pentruprimul ajutor calificat sau asistenţa medicale de urgenţă, cu medic, asistent şi ambulanţier), 28 ambulanțe tip B2 (pentru primul ajutor calificat cu asistent şi ambulanţier), 10 ambulanțe tip A1 (dotată cu echipamentele şi materialele minime necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie, destinată transportului sanitar neasistat al unui singur pacient, cu echipaj format din unul sau doi ambulanțieri sau un ambulanţier şi un asistent medical), 7 ambulanțe tip A2 (pentru transportul sanitar neasistat al unuia sau al mai multor pacienţi pe targă şi/sau scaune, dotată pentru acordarea primului ajutor în caz de nevoie şi cu echipaj format din unul sau doi ambulanțieri) şi 7 autosanitare tip ACD (pentru transportul sanitar neasistat al unuia sau al mai multor pacienţi pe targă şi/sau scaune, dotată pentru acordarea primului ajutor în caz de nevoie şi cu echipaj format din unul sau doi ambulanțieri).
Personalul de la Ambulanţa Bihor numără 401 de suflete, dintre care 42 sunt medici, 132 asistenți medicali, 170 ambulanțieri. 12 posturi sunt vacanțe, nevoia de personal resimţindu-se şi la acest serviciu.
Ca volum de activitate, anul trecut, echipajele medicale ale Ambulanţei Bihor au fost solicitate, în urma apelurilor la numărul gratuit unic de urgenţe 112la un nr. de 74.015 urgenţe medicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!