Consilierul județean PNL Sebastian Lascu a atras atenția conducerii CJ Bihor despre nevoia de ecologizare a acostamentelor drumurilor județene, unde crește în voie ambrozia.
„Ne-a luat pe nepregătite ambrozia, domnule președinte!”, a atras atenția Lascu. Așa stând lucrurile, concentrația de polen din aer, emisă în această perioadă de planta alergenă, este foarte mare. Tot mai multe persoane devin alergice la ambrozie din această cauză.
„Ne-am făcut planul anual de cosiri și am suplimentat cu 5 x câte 150.000 de lei. Fiecare zonă din județ a primit sume doar pentru aceste lucrări și pentru ca să repetăm toate cosirile. Este în curs de realizare. Peste tot au primit dispoziția aceasta”, a răspuns președintele Pasztor.
Răspunsul acestuia l-a nemulțumit pe Lascu, care arată cum Consiliul Județean nu și-a cosit terenurile din timp. „Sunt zone de drum județean cu planta de 1 metru înălțime, ceea ce înseamnă că nu au fost ecologizate!”, a insistat consilierul județean, sensibil, la rându-i, la ambrozie.
Și în Oradea
Planta face deja ravagii în județ, dar și în municipiul Oradea. Și nu doar pe câmpurile de la marginea orașului, ci chiar în scuaruri și pe așa-zisele spații verzi dintre blocuri. Indiferent de cei responsabili să o taie, că e Primăria Oradea, prin firmele contractate, că sunt asociațiile de proprietari sau proprietari persoane fizice sau juridice, proliferarea acestei plante în peisajul urban orădean denotă o iresponsabilitate de neînțeles. Cu atât mai mult cu cât, tratată cu indiferență, această plantă puternic alergenă face din ce în ce mai multe victime!
Legea nu se aplică!
Inițiatorul legii pentru combaterea ambroziei, Florica Cherecheș, reclamă amorțeala Guvernului, care nici până azi nu a emis normele metodologice de aplicare a legii. Chit că ea fusese adoptată în februarie și promulgată în martie.
„Ambrozia e în floare, și cei care au alergie la această plantă suferă din ce în ce mai tare. Am inițiat Legea de stârpire a ambroziei, iar cele trei ministere de resort, al Sănătății, al Mediului și al Agriculturii, nu înțeleg necesitatea aplicării urgente a acestei legi, așa că o amână pentru anul viitor. Ori sunt indiferenți, ori nepăsători, ori de-a dreptul nesimțiți! Iar dacă nu se pricep, să plece acasă!”, declară deputatul PNL Cherecheș.
Astfel stând lucrurile, în cel mai fericit caz doar în 2019 va putea fi aplicată legea, care prevede campanii de informare, dar și sancțiuni pentru cei care nu o stârpesc de pe proprietățile lor.
Cea mai alergenă plantă din România – ambrozia – este o buruiană invazivă care crește pe orice teren neîngrijit. Planta înflorește în lunile august și septembrie, iar polenul acesteia provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, dermatită la contactul cu planta, persoanele alergice având risc de astm.
Citiți principiile noastre de moderare aici!