Din acest an se aplică măsurile legislative stabilite în vederea combaterii buruienilor alergene din genul Ambrosia respectiv specia Ambrosia artemisiifolia L cunoscută și ca floarea pustei sau ambrozia.
Potrivit H.G. nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale, respectiv primăriilor comunale, orășenești și municipale. Aceştia trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an. „Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparținând genului Ambrosia se va declanșa primăvara după răsărirea acestei specii”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Bihor.
Obligaţii
Distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.
Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.
Proprietarii sau deținătorii de terenuri care nu se conformează legii riscă amenzi consistente. Astfel, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei. Persoanele sancționate cu amenzi pot fi sancționate și în anii următori dacă nu aplică măsurile de combatere a buruienii ambrozia potrivit legii.
Alergii
An de an polenul de ambrozie creează tot mai multe probleme.
Simptomele alergiei la Ambrozie sunt similare alergiei la orice alt polen: rinită alergică, conjuctivită alergică şi astm alergic. Simptomele pot fi foarte supărătoare: strănut, congestie nazală (obstrucţie, adică nu se poate respira pe nas), mâncărime nazală şi rinoree fără a fi răcit, nasul curge din ambele nări, ca o apă, până la mâncărime de urechi şi „în cerul gurii”, mâncărime, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare, şuieratul în momentul expirării aerului).
Citiți principiile noastre de moderare aici!