Casa Poynar, Palatul Stern şi Hotelul Crişul Repede sunt primele clădriri monument istoric din Oradea care vor intra în reabilitare anul acesta, în cadrul unui program demarat de Instituţia Arhitectului Şef anul trecut. Programul vizează nouă imobile clasate ca monumente istorice, lista acestora a fost aprobată în consilierii locali şi cu prinde Palatul Moskovits Adolf şi fii(datare 1910-1911), Casa Poynar(1907), fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (datare 1892-1900), casa „Adorjan” I (datare 1903), Casa „Adorjan” II (datare 1904-1905), Palatul Moskovits Miksa (datare 1904-1905), Palatul Stern (datare 1904-1905) Palatul Apollo (datare 1912-1914) şi Hotel Parc. Conform Programului de reabilitare a faţadelor clădirilor din „Ansamblul urban – Centrul Istoric Oradea”, acestea trebuia abordate în intervalul 2012 – 2014. Adriana Lipoveanu, arhitect şef, zice că tatonarea proprietarilor de locuinţe şi spaţii comerciale din clădirile monument istoric a început de anul trecut şi că, în cazul Casei Poynar, spre exemplu, 80% dintre proprietari şi-au dat acordul scris pentru reabilitare. Proiectul acesteia va primi un grand de 20% din partea Primăriei dar că se pot acorda proprietarilor, la nevoie, şi credite fără dobândă doar cu actualizarea anuală la inflaţie, pe o perioadă de cinci ani. Cu condiţia acordului scris al tuturor proprietarilor, reabilitarea imobilului din Piaţa Ferdinand va intra în faza proiectelor tehnice.
În aceeaşi situaţie se află şi Palatul Stern de pe Corso – strada Republicii 10 şi Hotelul Parc din Piaţa Ferdinand. Arhitectul şef spune că date fiind dimensiunile acestuia – se întinde pe trei străzi dar şi viciile la structura de rezistenţă, imobilul va fi abordat în mai multe etape.
Arhitectul şef spune că s-a izbit, recent, şi de dezinteresul celor vizaţi direct de acest program, proprietarii din palatul Moskovits Miksa. „La întâlnirea convocată au venit patru din aproximativ 20 de proprietari. Le vom transmite în scris propunerile noastre, avantajele inclusiv cele financiare de care pot beneficia dar şi penalizările şi amenzile la care se expun dacă nu îşi întreţin clădirea”, spune Adriana Lipoveanu.
Frontul clădirilor monument este doar prima etapă a reabilitării Centrului Istoric, ambiţie mai veche a Primăriei împotmolită în cadrul legal. A doua etapă presupune ca Legea faţadelor – cea care iniţial exclude Centrele Istorice, să fie modificată în sensul includerii acestora. „Modificarea promovată a trecut de Senat şi va intra în Camera Deputaţilor”, spune Lipoveanu. Lucrările prevăzute în contul acestui program sunt intervenţii la acoperişuri, la toate faţadele şi la sistemele de canalizare pluviale de pe clădiri.
Viceprimarul Mirea Mălan, cel care coordonează Instituţia Athitectului Şef, spune că aceste lucrări, în cazul clădirilor monument istoric, se vor corela cu montarea sistemelor de iluminat arhitectural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!