După ani de zile în care niciun investitor nu şi-a manifestat interesul să îşi bage banii în amenajarea fostei terase Budi Bar, Primăria anunţă că în acest an reia licitaţia şi plusează. Pe lângă locaţia de peste Criş de clădirea Primăriei, anul acesta va scoate la licitaţie pentru concesiune încă o zonă, amplasată tot pe digul apei, mai în amonte. Aşa numita casă a pompelor din zona Podului Dacia va fi demolată pentru a face loc unei terase. O tentativă similară a mai avut Municipalitatea dincolo de Podul Dacia, pentru amenajarea unei terase pe luciul apei. Lunga corespondenţă purtată de Primărie cu un potenţial investitor nu s-a concretizat până la această dată.
Proiectul câştigător
Pentru terasa de la Budi Bar, terenul este de 260 mp şi preţul de pornire a licitaţiei este de 70 lei/mp/an, ca redevenţă în cei 25 de ani de concesionare.
Libertatea de „mişcare” a potenţialului invenstitor este limitată, în acest caz, de proiectul de arhitectură adjudecat anul trecut în urma unui concurs de proiecte. Pentru că proiectul arhitectural cuprinde amenajarea unei zone mai vaste decât simpla unitate de alimentaţie publică. Municipalitatea caută, de fapt, un executant care să facă întreaga amenajare şi, ulterior, să îşi recupereze excedentul investit prin compesarea cu redevenţa.
Proiectul desemnat câştigător de un juriu din care au făcut parte arhitecţi şi reprezetanţi ai Primăriei este semnat de orădeanul Daniel Bocuţ şi propune amenajarea zonei pe două niveluri, cu motivaţia creşterii accesibilităţii.
Terasa „pompelor”
Al doilea amplasament scos la licitaţie pe Criş cu destinaţia amenjării unei terase este în în aval de Podul Dacia şi presupune demolarea betoanelor abandonate, denumite generic „casa pompelor”. Deşi şi acest perimetru se află în Centrul Istoric, Municipalitatea nu a cere opinia Ordinului Arhitecţilor în privinţa amenajării, preferând să se mulţumească cu un aviz al Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului care funcţioneză pe lângă Instituţia Arhitectului Şef. Terenul concesionat este de 300 de mp, perioada de concesionare este de 25 de ani iar redevenţa de care porneşte licitaţia este de 60 lei/mp/an.
„Câştigătorul trebuie să propună un proiect care să respecte un minim standard de arhitectură”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Criteriile de departajare a ofertelor diferă pentru cele două amplasamente. Pentru Budi Bar, valoarea investiţiei va avea o pondere de 60% iar redevenţa va conta în procent de 40% în judecarea ofertei. Pentru „terasa pompelor”, proiectul de arhitectură va conta în proporţie de 40%, invesiţia – 30% iar redevenţa – 30%.
„Ne dorim o investiţie care să arate bine, în dauna redevenței. Sperăm că în un an de zile să avem niște investiţii finalitate şi funcţionale”, a mai declarat edilul şef.
Citiți principiile noastre de moderare aici!