Raftul American / American Shelf a fost inaugurat, la Bibliotecă, în octombrie 2016, în prezența Ambasadorului SUA de atunci, dl Hans Klemm. Un număr de 52 de cărți au intrat în posesia Bibliotecii orădene cu acea ocazie.
[eadvert]
Raftul American / American Shelf cuprinde lucrări de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, cărţi despre schimbările climatice, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea limbii engleze, precum şi cărţi pentru copii şi tineret. Câţiva dintre autorii care se regăsesc pe “American Shelf” sunt William Faulkner, Jack Kerouac, Mark Twain, F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck şi Truman Capote.
Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, aflat pentru prima oară al Oradea, a vizitat Bilbioteca „Gheorghe Şincai” însoţit de managerul Bibliotecii, Ligia Mirişan, care i-a prezentat diplomatului Fondul de carte, colecţia de carte veche, Amfitreatrul bibliotecii, dar şi Ludoteca. Ambasadorul a fost însoțit şi de William (Billy) O’Connor, Atașat Cultural al Ambasadei S.U.A., Ioana Damian, Coordonator Programe Culturale, și Lucian Crusoveanu, Specialist Digital Media.
Dr. Silviu Sana, de la Colecţii Speciale, i-a prezentat ambasadorului Atlas Novus Indicibus Istructus, tipărit la Viena în 1730, un atlas cu hărţi geografice vechi, în limba latină, dar şi Novum Italiae Theatrum, Sive Accurata Descriprio… Tom III, tipărită în limba latină în 1724, despre Roma Antică. De asemenea, Adrian Zuckerman a mai admirat şi un incunabul din 1461.
Dr. Silviu Sana i-a dăruit amabasadorului american cartea sa, „The forbidden church: Greek-Catholics from north-west of Romania under the Communist regime (1945-1989)”, o carte care abordează „unificarea” Bisericii Greco-Catolice cu cea Ortodoxă Română, impusă de autoritatea comunistă, cu complicitatea altor forțe, ce a avut loc în anul 1948 în România, imitând-o pe cea din 1946 din Ucraina și care s-a perpetuat în 1950 în Cehoslovacia. Cartea a fost publicată în limba engleză la prestigioasa editură franceză L’Harmattan.
Printre cărţile donate de ambasadorul Adrian Zuckerman se numără: „U.S. History – Compelete Curriculum and Teachers Guide”, „American Literature” – ediţie revăzută, „Where the Sidewalk Ends” – poeme şi desene de Shel Silverstein, „JFK” sau „Why Nations Fail – The Origins of Power, Prosperity, and Poverty” de Daron Acemoglu şi James Robinson.
„Chiar dacă sunt aceste condiţii dificile, noi ne bucurăm de prezenţa dumneavoastră pentru că este o dovadă că oamenii depăşesc momentele grele împreună. Faptul că aţi venit şi aţi făcut încă o donaţie care se adaugă celei de acum patru ani este dovada că suntem importanţi pentru dumneavoastră, pentru societatea americană prietenă”, s-a adresat ambasadorului în încheierea vizitei Ligia Mirişan. „E o mare plăcere pentru mine să fiu în Oradea şi să văd această bibliotecă, foarte importantă pentru cultura şi învăţătura tinerilor din Oradea. Vor învăţa şi despre cultura americană. America e cel mai bun prieten al României! Am făcut multe lucruri ca cele două ţări să meargă înainte împreună şi să ajutăm la dezvoltatrea României. Este prima dată când sunt în Oradea dar vreau să revin în viitorul apropiat. Biblioteca este impresionantă, mai ales cărţile vechi. E o mare plăcere să fiu aici”, a încheiat ambasadorul Adrian Zuckerman.
Ligia Mirişan i-a făcut cadou ambasadorului câteva cărţi despre Bihor, o „tărie” specifică zonei şi obiecte realizate de copiii de la Asociaţia „Down”. La rândul său, amasadorul i-a făcut cadou Ligiei Mirişan o carte despre librăria Congresului american.
Trimite articolul
XAmbasadorul Republicii Bananiere. Nu sunt in stare sa organizeze alegeri transparente la ei in tara.
Nu fondãm Muzeul Cărților ? Pentru Muzeul Mason și Muzeul Oraşului întreb.
Excelenţã la ce salarii avem citim și reclame prin prisma curcubenelor curcubane.
Bolivãrul îi fân zoomberc.
Am văzut de cinzeci de ori singur acasă.
Schema e puținã dar se pot ţine contra cost.
Mda, escrocheria cu generatorul de la cet s-a facut cu General Electric.
Mai pe intelesul decervelatilor: pe Bolojan nu-l va cauta dna-ul (la ordinele cia si fbi) niciodata.
Mai mult a dat un ‘puternic semnal’ ca e gata fezandat pentru insarcinari si mai marete. La nivel national …
Vizele pentru români rămân. La fel cum în libertate rămâne şi ucigaşul lui Teo Peter, hotărât ca fiind nevinovat de către “Statul de Drept” din America.
Comentarii de dragul comentariilor. Asa suntem noi, de neam, comentatori.
A venit sa laude guwernerul si pe herr iohanis! Libidinosul asta cum isi permite sa faca politica si sa traga concluzii in tara mea? Ambasadorul Romaniei nu si ar permite sa spuna ceva despre minunatele alegeri din Sua 2020! Mars acasa la tine !