Intitulată „Belarus – drumul spre libertate”, expoziția cuprinde fotografii impresionante de la protestele din Belarus.
[eadvert]
Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 06 august, în prezența ambasadorului român în Republica Belarus, Viorel Moșanu, a viceprimarului Oradiei, Arina Moș, a fotografului orădean Ovi D. Pop și a artistei Nadia Bujan.
Expoziția de fotografie documentară se înscrie în seria manifestărilor internaționale de marcare a unui an de la începutul evenimentelor dramatice și de tensiune maximă din Belarus și reprezintă un demers de solidarizare cu mișcarea democratică din această țară.
În deschiderea vernisajului, viceprimarul Arina Moș a vorbit despre valorile democratice și despre importanța libertății. Aceasta i-a oferit jurnalistei un buchet de trandafiri în culorile istorice ale țării de proveniență.
„Cei prezenți aici suntem cei care credem în valorile democrației și nu sunt cuvinte goale. Credem în libertate, credem în egalitate, credem în responsabilitate, în separarea puterilor în stat, în pluralism politic Privind aceste poze, care pe mine m-au impresionat până la lacrimi, ne putem gândi la ce s-a întâmplat în România în 1989. O fotografie face cât 1.000 de cuvinte, așadar las imaginile să vorbească pentru public. Avem alături o artistă care a dat dovadă de mult curaj. Așadar, femeile au curaj și femeile pot, este mesajul pe care doresc să-l transmit. Mulțumesc tuturor celor care au făcut tot posibilul ca Oradea să găzduiască acest eveniment”, a declarat viceprimarul Arina Moș.
Fotografiile expuse reprezintă imagini cu un puternic mesaj emoțional de la protestele din Belarus, care au avut loc în preajma și imediat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Atunci, peste 35 de mii de persoane au fost reținute și condamnate la diverse termene de detenție, iar alte câteva sute au fost recunoscuți de comunitatea internațională drept deținuți politici şi de conştiinţă.
Mulți dintre jurnaliști au fost închiși ca pedeapsă pentru curajul de a fi transmis adevărul despre evenimente, așa că redacții întregi au ales drumul exilului pentru a putea să-și continue misiunea de a face cunoscut lumii întregi strigătul poporului lor pentru libertate.
„Expoziția este parte a unei campanii internaționale de informare a cetățenilor europeni, dar și ai lumii despre ce se întâmplă în Belarus. Este un demers de solidarizare cu societatea civilă de acolo și cu mișcarea stradală. Facem apel la autoritățile din Belarus să înceteze represiunea, să elibereze deținuții politici, sunt peste 600 de deținuți recunoscuți de Uniunea Europeană, să-i elibereze pe cei reținuți și condamnați pe nedrept și să inițieze un dialog care să conducă la un proces politic și noi alegeri democratice”, a declarat ambasadorul român în Republica Belarus, Viorel Moșanu.
Laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement – 2021, Nadia Bujan a povestit despre suferința poporului său și despre faptul că prin fotografiile sale își dorește să aducă la cunoștința publicului larg adevărul despre ceea ce se întâmplă în Belarus. Nadia a fost fotojurnalistă pentru cel mai vechi ziar din țara de origine, „Nasha Niva”, redacția acestuia fiind devastată de forțele de ordine, mulți dintre colegii săi ajungând după gratii. După acest episod, jurnalista a fost nevoită să plece în exil împreună cu soțul ei.
„Imaginile pe care le vedeți astăzi reprezintă doar o mică parte din ceea ce am surprins la evenimentele pe care le-au trăit belarușii în ultimul an. Fotografia cu Olga Seviarineț care își așteaptă soțul lângă zidurile închisorii în ziua în care trebuia să fie eliberat, dar care nu a mai ieșit din temniță, este simbolică pentru suferința poporului. Așteptarea schimbării, a unei vieți liniștite, este ceea ce-i unește pe cei mai mulți dintre belaruși. Îmi doresc foarte mult să cred că în curând cu toții vom reuși să îi îmbrățișăm pe cei dragi”, a precizat jurnalista Nadia Bujan.
Vernisajul s-a încheiat cu o întâlnire între viceprimarul Oradiei, Arina Moș și ambasadorul român în Republica Belarus.
Expoziția „Belarus – drumul spre libertate” va putea fi vizitată și admirată în perioada 6 – 27 august, în Piața Unirii.
Trimite articolul
XMata Hari Bujan, vino la npi aici e libertate mare.
Sunteti toti niste gunoaie neselectate useriste! Ce plm va doare pe voi de Belarus? Ia uitati-va la abuzurile din Romania cu Johannis si Barna&Catzu. Aici nu faceti poze? Wuistilor!
-
Cred ca te referi la masacrul din 10 aug 2017, orchestrat de PSD si care ca si cruzime, este “superior” mitingului ilustrat, din Belarus… Asa ca mai incet cu pianul pe scari…