„Am găsit un oraș frumos, cu o infrastructură bine pusă la punct, cu spații verzi îngrijite și un iluminat arhitectural care m-a impresionat. Am văzut mulți turiști în Oradea. Cu toate astea orașul nu e supraaglomerat. Aceasta este o problemă cu care noi, în Portugalia, ne confruntăm, ca efect al turismului de masă. Însă la dumneavoastră am găsit un turism de calitate”, a declarat încântat ambasadorul.
Ambasadorul Portugaliei în România a fost primit de primarul Oradiei, Florin Birta și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. Întâlnirea a fost moderată de consilierul primarului, Călin Corpaș.
Primarul Florin Birta i-a mulțumit oaspetelui său pentru vizită și pentru impresiile frumoase împărtășite: „Suntem un oraș multicultural și multietnic care trăiește într-o comuniune armonioasă. Într-adevăr, începând cu anul 2008, Oradea a cunoscut o dezvoltare accentuată, care a avut la bază accesarea fondurilor europene. Pentru noi, acest lucru a reprezentat o prioritate, alături de atragerea investitorilor privați. În 2009 am deschis primul parc industrial, iar acum avem 5 parcuri industriale în Oradea și 6 în județ. Vorbim de investiții de peste 1 miliard de euro, care au adus peste 20.000 de noi locuri de muncă pentru orădeni și bihoreni”.
La rândul său, vicepreședintele CJ a vorbit despre preocuparea administrației județene de a scoate la lumină tot ceea ce e specific zonei Bihorului, tradiții, folclor, obiceiuri vechi de sute de ani, credința în Dumnezeu. „Frumusețea județului Bihor o vedem începând de la relieful divers și împărțit în mod echilibrat: o treime munți, o treime dealuri și o treime câmpie. Suntem județul cu cea mai mare densitate de peșteri și cu cea mai lungă peșteră din Europa, cu bogății de apă geotermală folosită atât pentru cure de sănătate, cât și pentru a asigura energia geotermală necesară încălzirii locuințelor”, a scos în evidență Mircea Mălan.
Oaspetele portughez a făcut referire la discrepanța pe care a remarcat-o între nordul și sudul României, mai precis, la infrastructura rutieră, arătând că pentru domnia sa aceste diferențe rămân un mister, cu atât mai mult cu cât accesul la fondurile nerambursabile este deschis tuturor.
Vizită la Universitatea din Oradea
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bugău, împreună cu prorectorul, prof. univ. dr. Sanda Filip, Adela Ardelean, coordonatoarea Biroului de Comunicare și Corina Ardelean, coordonatoarea Biroului Admitere 365 au făcut o prezentare generală a Universității din Oradea. Rectorul i-a vorbit oaspetelui său și despre relația pe care instituția orădeană o are cu Universitatea din Evora (Portugalia), amândouă fiind membre ale alianței europene EU GREEN. O bună parte a dialogului a fost despre alianța academică europeană din care face parte Universitatea din Oradea.
În acest context, profesorul universitar Sanda Filip i-a vorbit Excelenței Sale despre proiectele și activitățile pe care universitățile membre EU GREEN le desfășoară împreună: „Dezvoltăm o platformă comună dedicată cercetării și intenționăm să organizăm, în parteneriat, programe de doctorat care să se bucure de certificarea europeană a diplomelor. Colegi din Oradea au fost la Evora și, de asemenea, compatrioți de-ai dumneavoastră un vizitat universitatea noastră”.
„Sunt aici ca să învăț, ca un student. Cred că un ambasador nu trebuie să stea la birou, ci să meargă prin țară, să cunoască oamenii și să învețe din cultura lor”, a afirmat ambasadorul portughez. Excelența Sa Paulo Cunha Alves a subliniat că, din punctul său de vedere, „limba și cultura unui popor sunt punți de comunicare între popoare mai importante decât relațiile politice și economice”.
Un obiectiv asumat de către ambasadorul Cunha Alves este acela de a deschide un centru de limbă portugheză în cadrul Universității din Oradea, după modelul celor de la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
„Am venit la Universitatea din Oradea să punem împreună semințele unor viitoare colaborări. Sunt convins că mai avem multe de făcut și că, până la finalul mandatului meu, vom reuși să dezvoltăm și mai mult relațiile noastre”, a declarat Excelența Sa.
La finalul vizitei, ambasadorul Paulo Cunha Alves a vizitat Biblioteca universității și a scris câteva rânduri în Cartea de onoare a instituției.
Trimite articolul
Xun om simpatic intre doi crispati …