Excelenţa Sa, aflat într-un fel de turneu în oraşele în care se află etnici germani, a dezvăluit că una dintre priorităţile pe care şi le-a stabilit în cadrul agendei de lucru este să cunoască foarte repede toată ţara, subliniind totodată că România are valenţe multiculturale.
„Infrastructura rutieră a judeţului ca premisă a dezvoltării economiei, precum şi valoarea formării profesionale în dezvoltarea forţei de muncă” au fost temele discutate cu prefectul de Bihor, iar investiţiile germane au făcut subiectul întâlnirii de la Primărie.
„Prima impresie după întâlnirea cu domnul prefect şi cu domnul primar e foarte pozitivă. Vom întări şi dezvolta relaţiile bilaterale foarte bune în prezent, dar care au un potenţial foarte mare de dezvoltare. Un focus particular l-am aţintit asupra învăţământului profesional, acesta fiind o prioritate nu doar aici, dar şi aici, ca sursă a boomuluii economic general şi în partzicular în regiunea de Vest. Şi potenţialul este foarte mare, totul depinde felul în care veţi reuşi să aveţi persoane bine educate. Învăţământul dual a fost elementul cel mai important care poate explica succesul economic german în decursul a mai multor decade. Prima vizită la Oradea a fost în acest sens foarte utilă, am fost primiţi cu multă amabilitate”, a spus ambasadorul. Diplomatul nu a ezitat să spună că românii trebuie să depăşească stereotipul conform căruia părinţii consideră că atunci când copiii lor urmează o formă de învăţământ profesional nu mai pot evolua, nu se mai pot dezvolta.
„În Germania nu e cazul unei astfel de abordări , fiindcă mulţi dintre CEO, directori executivi au început să se formeze în învăţământul dual şi au ajuns în funcţiile pe care le au. În Germania există îndemnul ca înainte de a studia la o facultate să înveţi ceva concret…”.
Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt a apreciat că sunt oraşe ca Braşov, Sibiu, Timişoara, Oradea în care există încercări de a promova învăţământul dual, dar a apreciat că acesta trebuie să se dezvolte într-un sistem mai larg, în întreaga ţară. „Personal sperc ca , împreună cu Camera de Comeţ să convingem Ministerul Educaţiei ce şanse mari au cei care urmează cei care urmează o formă de învăţământ dual dar şi de gradul înalt în care dezvoltarea ţăriii depinde de învăţământul dual. Trebuie ca învăţământul dual să se dezvolte de la proiectele pilot de azi la un lanţ de tip networkimng la nivelul întregii ţări. Această formă de învăţământ nu e un joc de tipul: «câştig eu, câştigi tu », e un joc din care câştigă toată lumea.. E un joc de tipul win-win-win, din care câştigă şi firmele că au oameni pregătiţi şi statul nu trebuie să facă totul de unul singur şi tinerii că se pregătesc”.
La Oradea, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt a fost însoţit de Rolf Maruhn, consulul Germaniei în Timişoara, şi de Matthias Mau, şeful Secţiei Juridice şi Consulare din cadrul Ambasadei. Gazde au fost Heilmann Norbet, preşedintele FDG Bihor şi Theisz Arnold, preşedintele FDG Oradea. Rolf Maruhn, consulul Germaniei în Timişoara a ţinut să-i mulţumească, la finalului celui de-al doilea mandat, preşedintelui onorific doamna Helen Vodă pentru colaborarea pe care au avut-o pe parcursul a peste doisprezece ani. Pe parcursul întâlnirii cu presa, ambasadorul a ţinut să pledeze pentru valorile europene.
„Nu cred că problemele cele mai importante se pot rezolva în cadrul naţional, tradiţional, trebuie să colaborăm în cadrul celui mai bun produs – Uniunea Europeană”. Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt a ţinut să precizeze că azi, 21 aprilie se împlinesc 25 de ani de la semnarea, la Bucureşti, a Tratatului de prietenie româno-german. Momentul va fi marcat în timpul vizitei ambasadorului la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!