Discuțiile au avut loc între ambasadorul Massimo Baggi și city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurca, alături de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan. Vizita se datorează lansării celui de-al doilea Program de Cooperare Româno-Elvețian, cu un buget de 220 de milioane de euro.
„Programul recent lansat urmează primei inițiative de cooperare româno-elvețiene, în valoare de 118 milioane de euro, și va acoperi perioada 2025-2029. În cadrul acestuia, statul român va avea un rol central, coordonând
implementarea programelor și investițiilor derulate. România va asigura inițial finanțarea completă a proiectelor, urmând ca aceste sume să fie rambursate ulterior din fondurile guvernului elvețian. Contribuția financiară a statului român va fi de 15%, asigurând astfel o implicare activă și un parteneriat solid între cele două țări”, se arată într-un comunicat transmis de municipalitate.
Ambsadorul Elveției a evidențiat, în cadrul discuțiilor, motivele pentru care a ales Oradea și județul Bihor ca puncte centrale pentru vizita sa.
„Oradea și Bihorul se califică la toate capitolele pentru implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri elvețiene, ținând cont de bunele practici demonstrate în gestionarea fondurilor externe”, a declarat ambasadorul.
Printre domeniile vizate de acest program se numără învățământul dual, justiția, securitatea, eficiența energetică și sănătatea, toate fiind priorități atât pentru guvernul elvețian, cât și pentru administrația locală și județeană.
Reprezentanții autorităților locale au evidențiat, la rândul lor, importanța acestor fonduri.
„Aceste fonduri sunt binevenite pentru continuarea unor proiecte de modernizare a orașului și județului. Domeniile în care guvernul elvețian dorește să se implice corespund priorităților noastre strategice, iar administrația locală și județeană vor face toate demersurile necesare pentru a accesa aceste fonduri”, a declarat Mihai Jurca, city managerul municipiului Oradea.
Trimite articolul
XBaga bani
Moare de ciuda ca in Elvetia nu sunt asa orase dezvoltate ca Oradea
-
ADEVARAAAT !
Buna practică a utilizării fondurilor !!! Să fie de râs, sau de plâns? 25 milioane Euro corecțiile, adică 10% din fondurile absorbite care au trebuit plătite de către orădeni din taxele și impozitele lor destinate întreținerii orașului, au fost înapoiate cum ar veni, pentru că în mod nelegal au fist amestecați de către edili, proiectanții cu constructorii și beneficiul cu parandărătul.