Peste trei sute de oameni au aşteptat sâmbătă degeaba, în parcarea unui hypermarket din Episcopia Bihor, autocarele care trebuiau să-i ducă la lucru într-o fabrică din Germania. Oameni au plătit 130 de euro pentru transport plus încă o sută de lei pentru un aviz psihologic cerut de firma care s-a angajat să le găsească de lucru.
Că administratorul firmei nu prea avea de gând să se ocupe de demersurile efective reiese şi din faptul că el era deja în vizorul poliţiştilor. Astfel că la scurt timp după ce victimele şi-au dat seama cum stă treaba, principalul responsabil a şi fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii IPJ Bihor.
„Suntem în plină anchetă. Ne-am mobilizat toţi oamenii pentru identificarea tuturor celor implicaţi şi individualizarea participaţiei pentru fiecare. Până acum avem în vedere 365 de victime, din toată ţara. Sâmbătă seară am audiat marea majoritate, şi anume pe cei din parcarea unde au aşteptat autocarele. Azi (duminica – n. red.) am audiat victimele din Oradea şi cred că vom continua şi luni audierile. Dat fiind impactul social al faptei, foarte probabil că administratorul firmei va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Încă de sâmbătă seară l-am avut alături de noi pe procurorul Alin Leucea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, ne-a informat ieri şeful IPJ Bihor, chestor Liviu Popa.
Un sălăjan în vârstă de 25 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore după ce „a lăsat cu ochii-n soare” sute de oameni care au aşteptat sâmbătă autocarele care să-i ducă în Germania, la lucru.
Rămaşi fără banii daţi, dar şi fără locurile de muncă pe care, de bine – de rău, le aveau în ţară, păgubiţii s-au mai liniştit doar văzând zecile de poliţişti care s-au deplasat în parcarea unui hypermarket din Episcopia Bihor, pentru a-i audia în calitate de victime şi pentru a le explica modul legal în care îşi pot recupera banii.
Dată fiind numărul mare de victime, poliţiştii Serviciului de Investigare a Farudelor, însoţiţi de şeful IPJ Bihor, chestor Liviu Popa, de adjunctul Ioan Brândaş şi de şeful Poliţiei Municipiului Oradea, Alin Haniş, au audiat sâmbătă, chiar în parcare, persoanele venite din alte judeţe, care nu se pregătiseră pentru cazare în Oradea.
Păgubiţii orădeni au fost audiaţi ieri, iar inspectorul-şef al IPJ Bihor, Liviu Popa, ne-a informat că, per total, numărul victimelor ajunsese ieri deja la numărul zilelor dintr-un an.
„Am făcut o verificare la firmă, din punct de vedere formal lucrurile erau în regulă. Dar sâmbătă seară s-a dovedit că, faptic, a fost vorba de o înşelătorie. Ne-am mai confruntat cu cazuri similare, dar de anvergură mult mai mică, în care numărul victimelor a fost de 10-20 de persoane. Tot aşa, oamenilor li s-au cerut bani sub diverse motivaţii, pentru a fi duşi la muncă în străinătate dar fără ca acest lucru să se întâmple”, ne-a mai spus chestorul Popa.
În verificările specifice s-au implicat şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.
Mai ales prin Internet
Faţă de alte cazuri similare, dar minore, de notat că tânărul administrator din Sălaj a reuşit să-şi atragă „clientelă” din toată ţara întrucât a apelat la Internet.
Pe de altă parte, dacă ar fi dat o simplă căutare pe Google cu numele „SC Dominan & Veres srl Oradea”, oamenii dornici să lucreze în Germania ar fi putut găsi pe site-ul consilierjuridicgermanoroman.com un articol intitulat „Ţepe şi ţepuiţi”, postat încă din luna mai.
Iar în astfel de cazuri, autorităţile mai recomandă şi o consultare a Inspectoratelor Teritoriale de Muncă privind antecedentele firmelor care promit joburi în străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!