– În opinia mea, nu se exclud, atâta timp cât respecţi legea, totul e în regulă. Dacă în politică intri cu o situaţie materială rezolvată, aceasta îţi asigură o independenţă mai mare. De-a lungul timpului, când în funcţiile publice a fost nevoie să iau decizii, nu am ezitat să decid în folosul societăţii, fără să-mi fie teamă că, dacă îmi pierd postul, nu voi şti ce se întâmplă cu mine. Mai adaug ceva: un om de afaceri nu trebuie privit ca un duşman, deoarece el creează plusvaloare pentru societate, asigură locuri de muncă şi venituri pentru familii. În societăţile occidentale, şi eu cred că acestea ne sunt modelele, chiar se preferă ca politicianul să aibă o stare materială bună.
– V-aţi îmbogăţit după ce aţi intrat în politică?
– Nu am făcut un calcul privind valoarea acţiunilor pe care le deţin în firmă, dar repet: când am intrat în politică n-am făcut-o pentru a mă îmbogăţi. Am făcut primul milion de euro cu mult înainte să mă implic în politică, şi sunt mândru de asta, aşa că nu cred că există niciun motiv să fiu arătat cu degetul.
– Câştigaţi toate licitaţiile la care participaţi?
– Nici pe departe, evident. Compania la care sunt acţionar, ca multe alte societăţi, câştigă foarte puţine licitaţii din cele la care participă. Am construit în ultimii ani doar două săli şi baze de sport, din vreo 15-20 câte s-au făcut în judeţ, iar în ce priveşte blocurile ANL, din păcate nu am construit niciunul, deşi mi-ar fi plăcut. Un bilanţ al ultimilor trei ani ar arăta că lucrările în beneficiul unor firme private le depăşesc pe cele în beneficiul statului.
– De ce, ca prefect de Bihor, aţi blocat mai multe Hotărâri ale Consiliului Local Oradea?
– Am blocat mai multe hotărâri pe care juriştii Prefecturii le-au găsit nelegale, între care taxa pe grădiniţă, pe care ar fi plătit-o părinţii inclusiv atunci când copiii ar fi lipsit de la grădiniţă, şi taxa pe localuri, fiindcă de pildă nu era corect s-o achite şi un ABC care rămâne deschis noaptea. În ce priveşte hotărârea referitoare la faţade, şi acum aş proceda la fel. Ideea era bună, dar regulamentul de aplicare nu era în regulă. Credeţi că eu, ca orădean şi ca om de afaceri interesat să existe front de lucru pentru firmele de construcţii, nu mi-aş fi dorit repararea faţadelor? Dar nu s-au acceptat observaţiile Prefecturii, iar apoi s-a abandonat hotărârea. Nu puteam proceda altfel, căci am primit 3.800 de reclamaţii din partea cetăţenilor somaţi să meargă la Primărie pentru taxa aceea, deşi nu aveau nicio treabă cu faţadele. Acum, cred că am scutit Primăria de o avalanşă de probleme şi mai mari. Toate deciziile le-am luat în interesul cetăţenilor, iar cine mă cunoaşte ştie că nu sunt o fire conflictuală.
– Ca lider al opoziţiei locale, ce poziţie aveţi faţă de administraţia liberală a oraşului şi a judeţului?
– Evident, opoziţia trebuie să critice ceea ce nu se face bine, pentru că aşa e democraţia. În Oradea sunt anumite lucruri care ar trebui să se facă şi nu se fac, şi lucruri care se fac dar s-ar putea face şi mai bine. De pildă sensurile giratorii: ele sunt, într-adevăr, cea mai bună soluţie pentru fluidizarea circulaţiei, dar e de analizat dacă sunt necesare peste tot acolo unde s-au amenajat. De asemenea, ar trebui să se mai amenajeze parcări în centru. Cea mai mare problemă, după mine, e însă a CET-ului, în sensul că deşi pregătim o termocentrală nouă, pe gaz, care nu va mai polua, până la darea ei în funcţiune ar trebui schimbate filtrele actualei termocentrale. E inadmisibil ca oraşul să fie acoperit de fum, mai ales în Rogerius, unde dimineaţa vezi funingine adunată pe maşini şi pe case.
În judeţ sunt şi mai multe probleme, cu drumurile în primul rând. Acum s-a inaugurat un drum foarte important, între Sudrigiu şi Padiş, şi în paranteză spun că puteau fi invitaţi şi cei care au iniţiat proiectul! Mă bucur că am contribuit la realizarea lui şi că s-a finalizat, deoarece turismul va înflori în zonă. E nevoie, aşadar, de cât mai multe şi mai bune drumuri, de locuri de muncă, de acele depozite ecologice pentru deşeuri, de hale pentru producătorii agricoli, aşa cum au promis cei care conduc acum judeţul şi cum sper să se facă.
Rezumând, convingerea mea e că după ce ai trecut printr-o funcţie, trebuie să se vadă ceva după tine, iar proiectele bune trebuie continuate de cei care urmează în posturi. Din păcate, nu pot să nu constat că şi în Bihor actualul Guvern a blocat câteva investiţii importante. De exemplu şoseaua de centură a Oradiei, pentru care şi eu am insistat să vină finanţarea şi pentru care mergeam de două ori pe lună la Ministerul Transporturilor. La drumul naţional Oradea-Deva abia se mai mişcă lucrările, anemic, pe câteva porţiuni. Şi nu e în regulă, pentru că în ultimii ani s-au finalizat drumurile spre Arad şi spre Satu Mare, iar acum avem reprezentanţi în Guvern din Oradea…
– Cât de uşoară este viaţa în opoziţie? Nu aţi fost tentat să vă reorientaţi politic?
– În PDL am rămas pentru că n-am fugit niciodată de greu. Poate vă amintiţi că în 2008 am candidat într-un colegiu senatorial din nordul judeţului, unde nu aveam nicio şansă, dar am făcut-o pentru a aduce cât mai multe voturi partidului şi echipei. Nici acum nu era corect să fi făcut un pas în spate. Conducerea organizaţiei mi-am asumat-o pentru că mi s-a solicitat şi pentru că activitatea trebuie să-şi continue cursul la parametri cât mai buni. Dacă ne-a plăcut PDL când era la putere, trebuie să ne placă şi în opoziţie. Aşa e corect!
– De ce doriţi să deveniţi parlamentar?
– Principalul motiv e convingerea că pot realiza mai mult decât cei care au reprezentat judeţul până acum. Dacă partidul tău este la putere, e imposibil să nu se facă mai mult decât s-a făcut. Nu e normal ca în atâţia ani parlamentarii noştri, fără excepţie, să nu asigure finanţare pentru modernizarea pistei Aeroportului, cu atât mai mult cu cât ei circulau săptămânal cu avionul. Toţi au avut o doză de nepăsare sau de neputinţă. Ştim bine ce mult contează un aeroport şi ce efecte are asupra investitorilor, dar uitaţi-vă că acum nu se mai vorbeşte nimic despre modernizarea pistei, deşi nu mai este mult şi nu-l mai putem folosi. Am ani mulţi în politică, şi niciodată nu mi-am arogat meritele altora, pentru ce n-am făcut eu. Dar constat ce interesant e că atunci când eşti în opoziţie critici că nu s-a făcut aeroportul sau autostrada, iar când ajungi la putere nu mai scoţi un cuvânt despre aceste lucruri. Vedeţi, de asta nu-i bine să fii demagog…
– Ce alte proiecte veţi susţine dacă veţi fi ales?
– Pe lângă cele deja pomenite, mă preocupă finalizarea şi altor proiecte începute. Aş vrea să fie reluat programul de construire a blocurilor ANL, pentru că în Bihor sunt mii de oameni fără locuinţe. Ştim de ce nu s-au făcut până acum, ştim că în 2000-2004 Primăria nu a pus la dispoziţie terenuri, că s-au făcut greşeli după greşeli. Dar orădenii trebuie să aibă motive să rămână aici, nu să plece pentru că nu au unde locui. În ce mă priveşte, vreau să spun cu mâna pe inimă că, indiferent unde mă voi găsi din punct de vedere politic, am să-mi dedic activitatea celor care au nevoie de sprijin, şi că tot ceea ce voi face va fi în interesul locuitorilor acestui judeţ.
Găvrilă Ghilea, preşedinte al PDL Bihor şi candidat din partea ARD Bihor pentru Colegiul 3 Senat
• 55 de ani, economist,
• director general SC Construcţii Bihor SA + FOTO
• viceprimar Oradea 2001-2004
• vicepreşedinte Consiliu Judeţean Bihor 2004-2008
• prefectul judeţului Bihor 2009-2012
• ortodox, căsătorit, tată şi bunic
Citiți principiile noastre de moderare aici!